369
H πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο εφετινό 54ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ | REUTERS/Denis Balibouse

Λαγκάρντ στο Νταβός: «Επείγει η ενιαία κεφαλαιαγορά»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 18:19
H πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο εφετινό 54ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
|REUTERS/Denis Balibouse

Λαγκάρντ στο Νταβός: «Επείγει η ενιαία κεφαλαιαγορά»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2024, 18:19

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μίλησε στο Νταβός περί επιτοκίων καθώς έπεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έγραψε η Repubblica, ωστόσο έθιξε ένα καθοριστικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανταγωνιστικότητά της: την ολοκλήρωση της ενιαίας κεφαλαιαγοράς.

«Δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος μέχρι στιγμής», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «μάλιστα τα τελευταία χρόνια η οικονομική ολοκλήρωση έχει μειωθεί, συνεπώς πρέπει να επιταχύνουμε».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο μεταβάσεις, την «πράσινη» και την «ψηφιακή», οι οποίες απαιτούν άντληση τεραστίων πόρων, 620 δισ. ευρώ ετησίως η πρώτη μέχρι το 2030 και 125 η δεύτερη, σχολίασε το ιταλικό μέσο. Ωστόσο οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών και οι τράπεζες δεν μπορούν να εγγυηθούν. Οπότε η κινητοποίηση αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα.

Σε αντίθεση με την ενιαία αγορά αγαθών, η ενιαία κεφαλαιαγορά απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Ετσι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την κρίσιμη μάζα των πόρων των ΗΠΑ, η οποία εγγυάται μεγαλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις σχετικές «πιέσεις της Κομισιόν», οι οποίες πάντως δεν συνοδεύονται «από την ανάλογη πολιτική βούληση». Κατά την επικεφαλής της ΕΚΤ, απαιτείται ενίσχυση της ESMA, της ευρωπαϊκής ανεξάρτητης Αρχής περί αγορών, σύμφωνα με το αμερικανικό ανάλογο, δηλαδή απόδοση σε αυτήν εξουσιών που θα καλύπτουν εκείνες των εθνικών ρυθμιστικών Αρχών.

Η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ είναι ο στόχος, σε έναν κόσμο όπου οι μεγάλοι, οι ΗΠΑ και η Κίνα, διαγκωνίζονται για την τεχνολογική υπεροχή.

Ο ιταλός συντάκτης σημείωσε ότι στο περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε διατυπώσει την υπόθεση ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου, πρόταση που κατόπιν έπεσε στο κενό. Το μόνο μέτρο στήριξης που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες ήταν η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πριν από δύο ημέρες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε το θέμα των ευρωομολόγων, ενώ ο Αλεξάντερ Ντε Κρου, ο προεδρεύων στο Συμβούλιο της ΕΕ πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι είναι κρίσιμη μια «βιομηχανική συμφωνία» αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, η οποία θα εγγυηθεί τα κίνητρα για τις παραπάνω μεταβάσεις.

Μεταξύ των στόχων της βελγικής προεδρίας τους επόμενους μήνες, εκτός από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, συγκαταλέγεται ο άμεσος κάποιας προόδου τόσο στην κεφαλαιακή ένωση όσο και στην παράλληλη τραπεζική ένωση, κατέληξε το ιταλικό ρεπορτάζ από το Νταβός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...