388
H Oυρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Τζόρτζια Μελόνι κατά την άφιξή τους στη Λαμπεντούζα | REUTERS/Yara Nardi

Λαμπεντούζα: Σχέδιο δράσης για το Μεταναστευτικό παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2023, 13:55
H Oυρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Τζόρτζια Μελόνι κατά την άφιξή τους στη Λαμπεντούζα
|REUTERS/Yara Nardi

Λαμπεντούζα: Σχέδιο δράσης για το Μεταναστευτικό παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2023, 13:55

Στη Λαμπεντούζα βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αφού ολοκλήρωση την επίσκεψή της στο λιμάνι και στο κλειστό κέντρο παραμονής προσφύγων και μεταναστών του ιταλικού νησιού, η πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε πριν αναχωρήσει, πρότεινε ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο σχέδιο προβλέπονται καλύτερη καταγραφή των αφίξεων με τη βοήθεια της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Ασυλο,  παροχή μεγαλύτερης στήριξης για τη μεταφορά των μεταναστών εκτός Ιταλίας, χάρη και στην αλληλεγγύη των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και αρωγή της Frontex για τους επαναπατρισμούς όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη.

«Θα ζητήσω από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να διαπραγματευτεί με τις χώρες προέλευσης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών, σε στενότερη συνεργασία με την Τυνησία, αλλά και ότι θα βελτιωθεί η θαλάσσια και από αέρος επιτήρηση από τη Frontex, «εξερευνώντας τις δυνατότητες επέκτασης σε ό,τι αφορά τις παρούσες ναυτικές αποστολές και, αν είναι ανάγκη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι θα πρέπει να καταστρέφονται όλα τα πλεούμενα που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων και ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει την Ιταλία στις διαδικασίες παροχής ασύλου.

Τέλος, η Φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αναγκαίων διαδικασιών για τους εθελοντικούς επαναπατρισμούς των παράτυπων μεταναστών και δεσμεύθηκε ότι η Ευρώπη θα επιταχύνει τις διαδικασίες συνεργασίας με την Τυνησία, με στόχο να αποδεσμευθεί από την ΕΕ η οικονομική στήριξη προς τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Τζόρτζια Μελόνι, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα θέσει το Μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ και τόνισε ότι «χρειάζεται να ξαναρχίσουμε, σε ό,τι αφορά μια ναυτική αποστολή της Ευρώπης, από το δεύτερο και τρίτο σκέλος της αποστολής Sophia, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ».

Νωρίτερα, σε σύντομη συνομιλία των δύο πολιτικών με ομάδα κατοίκων κοντά στο αεροδρόμιο, η ιταλίδα πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που αφίχθησαν τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να στηθεί καταυλισμός στο νησί για τους μετανάστες, αλλά ούτε για τους καραμπινιέρους και τους αστυνομικούς. «Οπως πάντα, μιλάω και αναλαμβάνω ευθύνες σε πρώτο πρόσωπο» είπε η Μελόνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...