Ενα από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μελόνι για τη μείωση του προσφυγικού ρεύματος προς την Ιταλία, είναι η κατάσχεση πλοίων διάσωσης που ανήκουν σε ΜΚΟ και τα τελευταία χρόνια έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπους που διαφορετικά κινδύνευαν να πνιγούν στη Μεσόγειο.
Θύμα των ιταλικών αρχών, αυτή τη φορά, το πλοίο «Louise Michel», ιδιοκτησίας ΜΚΟ η δράση της οποίας έχει στηριχθεί, οικονομικά, από τον διάσημο Bansky.
Σύμφωνα με τα μέλη της ΜΚΟ, «οι ιταλικές αρχές δεν τους επέτρεψαν την Κυριακή να σαλπάρουν και να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση στην κεντρική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η προσωρινή αυτή κατάσχεση, οφείλεται στο ότι το πλοίο πραγματοποίησε πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, πριν εισέλθει σε ιταλικό λιμάνι, κάτι που απαγορεύεται από την νέα νομοθεσία της χώρας. Το Σάββατο, το σκάφος είχε μεταφέρει 180 ανθρώπους στη Λαμπεντούζα, τους οποίους είχε διασώσει στη Μεσόγειο.
Το πλήρωμα του σκάφους δήλωσε ότι εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι κινδύνευαν στα ανοιχτά και ήταν απαράδεκτο το ότι οι ιταλικές αρχές δεν τους άφηναν να αποπλεύσουν για να τους βοηθήσουν.
Το Σαββατοκύριακο, στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, έφτασαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γουινέα και τον Νίγηρα.
Συνολικά, οι αφίξεις πλεούμενων και οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεπέρασαν τις 40. Για τη διάσωσή τους, έσπευσαν σε βοήθεια ταχύπλοα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, του λιμενικού και σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Παράλληλα, συνεχίζουν να παρουσιάζουν διαρκή αύξηση και οι αφίξεις ανθρώπων από την Τυνησία. Το κέντρο πρώτης υποδοχής της Λαμπεντούζα, από το Σάββατο είναι και πάλι υπερπλήρες.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα θανατηφόρα ναυάγια. Τουλάχιστο 29 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, την Κυριακή.
Στο πλεούμενο επέβαιναν μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενοι από την Υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τον διάπλου της Μεσογείου, με προορισμό την Ιταλία. Η ακτοφυλακή της Τυνησίας διέσωσε πέντε ανθρώπους.
Lampedusa, capo-missione Louise Michel: ONG necessarie, Guardia Costiera non riesce a gestire tutti i casi #louisemichel #migranti #lampedusa #localteam pic.twitter.com/oG8f6sBeRr
— Local Team (@localteamtv) March 26, 2023
Από τις αρχές του χρόνου, στις ιταλικές ακτές έχουν φτάσει 20.279 πρόσφυγες και μετανάστες, νούμερο υπερτριπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Το τελευταίο 48ωρο, έφτασαν στην Ιταλία 3.300 άνθρωποι με 48 σκάφη παντός τύπου, τα περισσότερα φουσκωτά.
Η οικονομική και πολιτική κρίση στην Τυνησία, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των αφίξεων, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα σχεδιάζουν το επικίνδυνο ταξίδι από τις αφρικανικές ακτές στην Ιταλία.
Η ακτοφυλακή της Τυνησίας έχει σταματήσει 3.000 ανθρώπους που βρίσκονταν σε 80 σκάφη τις τελευταίες ημέρες.
Σαλβίνι: «Η Ιταλία δέχεται επίθεση»
Παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής, αποβιβάστηκαν στη Ροτσέλα Ιόνικα της Καλαβρίας 650 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Λιβύη.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι «απελπισμένοι της θάλασσας» αυτή την φορά ταξίδεψαν σε αλιευτικό μήκους 30 μέτρων και έφτασαν μέχρι τις ακτές χωρίς βοήθεια.
Πρόκειται μόνον για άνδρες, οι οποίοι προέρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Συρία, που είναι καλά στην υγεία τους. Το ταξίδι τους διήρκεσε πέντε ημέρες.
Ανεφερόμενος από την Τεργέστη στο Προσφυγικό, ο αρκοδεξιός υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι οι διακινητές και οι ιδιοκτήτες των σκαφών που χρησιμοποιούνται» και ότι «είναι η Ιταλία που δέχεται επίθεση, όχι οι ΜΚΟ».
Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, «είναι σαφές ότι η μετανάστευση δεν μπορεί να ρυθμίζεται από ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από ξένες χώρες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News