314
Για όγδοη ημέρα το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα ξερνά ποτάμια λάβας που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους | REUTERS/Marco Trujillo

Λα Πάλμα, το νησί της κολάσεως

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2021, 12:47
Για όγδοη ημέρα το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα ξερνά ποτάμια λάβας που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους
|REUTERS/Marco Trujillo

Λα Πάλμα, το νησί της κολάσεως

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2021, 12:47

Εφιαλτική παραμένει, μία εβδομάδα μετά την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, η κατάσταση στην Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων.

Το αεροδρόμιο του νησιού έκλεισε το Σάββατο εξαιτίας του σύννεφου τέφρας που αναβλύζει από τους δύο, πλέον, κρατήρες, εκθέτοντας τους νησιώτες σε νέους κινδύνους.

Η έκρηξη ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου και έχει αυξηθεί σε ένταση τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας την εκκένωση τριών ακόμη χωριών της Λα Πάλμα. Σχεδόν 7.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν μέχρι στιγμής αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Είναι η πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη από το 1971 στη Λα Πάλμα των 85.000 κατοίκων.

Αξιωματικοί της αστυνομίας κλείνουν το δρόμο που διέρχεται κοντά από το ηφαίστειο καθώς πλέον το μάγμα και τέφρα εκτοξεύονται σε μεγάλη απόσταση. REUTERS/Borja Suarez

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης και οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου αναγκάστηκαν να μετακινηθούν καθώς από την Παρασκευή οι εκρήξεις έγιναν πιο σφοδρές και εκτόξευαν πύρινους βράχους και τέφρα σε μεγάλη απόσταση.

Ποτάμια λάβας έχουν γλιστρήσει στην πλαγιά του βουνού προς τη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων σπιτιών.

Πύρινα ποτάμια ξεχύνονται από δύο κρατήρες του ηφαιστείου. Spanish Emergency Military Unit (UME)/Reuters
Δηλητήριο στον αέρα

Μια πιο άμεση ανησυχία για τους κατοίκους της La Palma, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, είναι το τεράστιο σύννεφο τέφρας που ανεβαίνει από το ηφαίστειο και μεταφέρεται από τον άνεμο σε άλλα μέρη του νησιού. Η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να βλάψει τις αναπνευστικές οδούς, τους πνεύμονες και τα μάτια των ανθρώπων. Η τοπική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να αποφύγουν να βγουν έξω και να το κάνουν μόνο φορώντας μάσκες και γυαλιά.

Η άλλοτε ειδυλλιακή περιοχή Γιάνος ντε Αριδάνε θυμίζει δαντικές περιγραφές της κόλασης… REUTERS/Nacho Doce

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...