435
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μίλησε για αποτυχία της Πολιτείας στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά | INTIMEnews

Λευτέρης Οικονόμου: Ο αστυνομικός δεν ξεκινάει από το σπίτι του για να σκοτώσει – ας μην εξαγνίσουμε τους Ρομά

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 13:37
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μίλησε για αποτυχία της Πολιτείας στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά
|INTIMEnews

Λευτέρης Οικονόμου: Ο αστυνομικός δεν ξεκινάει από το σπίτι του για να σκοτώσει – ας μην εξαγνίσουμε τους Ρομά

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 13:37

Ο αστυνομικός δεν ξεκινάει από το σπίτι του για να σκοτώσει, ούτε έχει βεντέτα με τους Ρομά, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (και πρώην εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ), Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, για την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου Ρομά στο κεφάλι από σφαίρα αστυνομικού της ΔΙΑΣ, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός έκανε λόγο για στείρα πολιτική αντιπαράθεση πάνω σε τέτοιου είδους θέματα, αλλά και για αποτυχία της πολιτείας στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα, ο νόμος για τη χρήση όπλων από αστυνομικό είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη.

«Παρακολουθούμε όλα τα περιστατικά, τα διερευνούμε, ενημερώνουμε και τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να ξεκινάμε λέγοντας ότι ο αστυνομικός ξεκινάει από το σπίτι του για να πάει να σκοτώσει»,  είπε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας για το περιστατικό:

«Εχει βαρεθεί ο κόσμος μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση για τα θέματα αυτά. Εχουμε ένα πλαίσιο αρκετά αυστηρό για τη χρήση των όπλων. Το μήνυμα προς τους αστυνομικούς είναι αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος. Αυτό διδάσκεται στις σχολές και καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, να αναγνωρίσουμε ότι και ο αστυνομικός καλείται σε κλάσματα δευτερολέπτου και υπό δύσκολες συνθήκες, να πάρει αποφάσεις που έχουν σχέση και με τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας της δικής του, των συμπολιτών του και κάτω από ένα πολύ σκληρό, στρεσογόνο περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί μία καταδίωξη».

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, «δεν θα πρέπει τους Ρομά να τους εξαγνίσουμε, διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα εγκληματογόνο περιβάλλον εκεί. Δυστυχώς, η πολιτεία, ασκώντας κάποιες επιδοματικές πολιτικές περιστασιακά, έχει αποτύχει στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης της κατηγορίας αυτής των συμπολιτών μας και θα πρέπει να καθίσουμε σοβαρά να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και με την κοινωνική ενσωμάτωσή τους».

Ο νόμος που προβλέπει τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, και «λέει ότι απαγορεύεται ο εν δυνάμει ανθρωποκτόνος πυροβολισμός». Οπότε «όποιος τον παραβαίνει, υφίσταται και τις συνέπειες της παραβατικής συμπεριφοράς», συμπληρωσε.

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με τους Ρομά»

Ερωτηθείς αν αυτή η υπόθεση εξελίσσεται σε βεντέτα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε  ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με κανέναν.

«Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει το Σύνταγμα, να διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια για όλους τους έλληνες πολίτες και σε ότι έχει σχέση με τα θέματα των Ρομά, πρέπει όλοι να σκύψουμε και να δούμε με δραστικά μέτρα το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους, διότι έχουν κατέβει πολύ οι ηλικιακοί δείκτες, όπου οι Ρομά από πολύ μικρή ηλικία, υποπίπτουν σε σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...