696
O Αμποτ ρητορεύει και ο Τραμπ χειροκροτεί σε ένα καρέ του περσινού Ιουνίου | Brandon Bell/Getty Images

Κυβερνήτης Τέξας με μέντορα τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 06:45
O Αμποτ ρητορεύει και ο Τραμπ χειροκροτεί σε ένα καρέ του περσινού Ιουνίου
|Brandon Bell/Getty Images

Κυβερνήτης Τέξας με μέντορα τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 06:45

Κάποια μαζική σφαγή πολιτών σαν αυτή που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο του Τέξας –όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο για τις ΗΠΑ–, φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της περιβόητης οπλοκατοχής (και δυνητικώς οπλοχρησίας). Οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλουν να την περιορίσουν, όμως οι Ρεπουμπλικανοί ανθίστανται επικαλούμενοι το αμερικανικό Σύνταγμα και τη λαϊκή κουλτούρα που είναι διαποτισμένη με την έννοια «ατομικός οπλισμός». Η ζωή όμως δεν είναι καουμπόικο φιλμ, και τα παιδάκια ώσπου να μεγαλώσουν και να αγοράσουν και αυτά τα δικά τους όπλα δεν φταίνε σε τίποτα.

Υστερα από το τελευταίο μακελειό, στο στόχαστρο των επικρίσεων βρέθηκε ο Γκρεγκ Αμποτ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Πολιτείας, εκλεγμένος από το 2015. Και αυτό επειδή ο ίδιος ερμήνευσε το συνταγματικό δικαίωμα της οπλοκατοχής κατά το δοκούν και το 2021 πέρασε διάταξη με την οποία επιτρέπεται σε όλους να κατέχουν και να μεταφέρουν όπλα και τουφέκια στον δρόμο άνευ αδείας και δίχως να έχουν λάβει καμία σχετική με τη χρήση του όπλου τους εκπαίδευση.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, έγραψε η Repubblica, όποιος ζει στο Τέξας μπορεί να κατέχει και να περιφέρει πυροβόλο όπλο, ακόμη και αν δεν ξέρει τι είναι το κλείστρο και τι ακριβώς κάνει στην κάννη. Διότι αυτό είναι το αποτέλεσμα του «νόμου 1927» του κυβερνήτη Αμποτ. Εξυπακούεται ότι ο Αμποτ θεωρεί τον εαυτό του απλώς θεματοφύλακα του συνταγματικού δικαιώματος στην οπλοκατοχή και τίποτε άλλο.

«Ισως πείτε ότι μόλις υπέγραψα έναν νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των κατόχων όπλων» είχε δηλώσει υπερηφάνως ο Αμποτ τον Ιούνιο του 2021, αμέσως μετά την έγκριση της διάταξής του. «Η αλήθεια είναι όμως ότι σήμερα υπέγραψα έναν νόμο που ενισχύει τις ελευθερίες στην Πολιτεία μας». Τις τελευταίες ώρες, ύστερα από τη «σφαγή νηπίων» που προκάλεσε ο 18χρονος κουμπουροφόρος μετά την εκτέλεση της γιαγιάς του, η διακυβέρνηση Αμποτ βάλλεται και τα φονικά θα στοιχειώσουν ολόκληρη τη θητεία της.

H Repubblica στάθηκε στο γεγονός ότι ο Αμποτ δεν σοκαρίστηκε όσο έπρεπε ώστε να μεταμεληθεί για το απίθανο (και εκ του αποτελέσματος ολέθριο) νομοθέτημά του. Μίλησε, ως συνήθως γίνεται, για «φρικτή τραγωδία», για «πένθος όχι μόνο για τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά για όλο το Τέξας» και για «την ανάγκη να αποτραπεί παρόμοια τραγωδία» στο μέλλον. Δηλαδή, είπε κοινοτοπίες τυπικότατες για πολιτικό προσωπικό. «Δεν έδειξε κανένα σημάδι μεταμέλειας ή τουλάχιστον κάποια αμφιβολία για τον ρόλο του νόμου του στη χθεσινή σφαγή» έγραψε η ιταλική εφημερίδα, δίνοντας συγχρόνως και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τεξανοί… κατά συρροήν

«Αυτός ο νόμος του Τέξας είχε εγκριθεί μόλις δύο χρόνια έπειτα από δύο άλλες παρόμοιες σφαγές, πάλι στο Τέξας. Στις 3 Αυγούστου 2019, στο Ελ Πάσο, ένας 21χρονος σκότωσε 23 άτομα και τραυμάτισε άλλους 25 σε ένα σουπερμάρκετ. Είχε συνοδεύσει το κατόρθωμά του με ένα ρατσιστικό μανιφέστο στο Διαδίκτυο. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, στις 31 Αυγούστου, ένας άλλος νεαρός, επίσης ρατσιστής και με ιστορικό ψυχασθενείας, άφησε 7 νεκρούς και 25 τραυματίες στους δρόμους των πόλεων Μίντλαντ και Οντέσα». Ο ρατσισμός δεν φαίνεται να ήταν το κίνητρο της σφαγής στο Δημοτικό Σχολείο, αφού ο δολοφόνος είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής όπου σκότωσε τα παιδάκια.

«Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πει ο Αμποτ την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαΐου στο Χιούστον, εκεί όπου θα συνεδριάσει η National Rifle Association (NRA), η οποία τυγχάνει η επιφανέστερη οργάνωση του αμερικανικού λόμπι όπλων. Στη λίστα των καλεσμένων αναγράφεται και το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν θα πάει στην εκδήλωση» έγραψε η Repubblica.

Η ζωή στο αμαξίδιο

Ο Αμποτ ζει ζωή αναπήρου, καθώς είναι καθηλωμένος σε αμαξίδιο λόγω παράλυσης των κάτω άκρων του. Δεν είναι περίπτωση ανάλογη του «δικού μας» Σόιμπλε, καθώς τον Τεξανό δεν τον πυροβόλησε ψυχοπαθής. Οπως γράφει η ιστοσελίδα του, ο σημερινός κυβερνήτης του Τέξας τραυματίστηκε σε ένα φοβερό ατύχημα όταν ήταν 26 ετών και μόλις είχε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή. Εκανε τζόκινγκ σε μια γειτονιά του Χιούστον όταν ξαφνικά έπεσε επάνω του και τον πλάκωσε μία γέρικη βαλανιδιά! Το δένδρο δεν τον σκότωσε, αλλά τον καταδίκασε σε μόνιμη αναπηρία, αφού τον άφησε παράλυτο από τη μέση και κάτω. Ο Αμποτ, λοιπόν, είναι ένας πολύ άτυχος άνθρωπος.

  • Το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα πλήρη στοιχεία, 45.222 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από πυροβόλο όπλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...