458
«Νεο Λαϊκό Μέτωπο» γράφει το πανό στη μεγάλη συγκέντρωση πολιτών στην Place de la Republique στο Παρίσι | REUTERS/Abdul Saboor

Κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα (και τη συνεργασία της Αριστεράς) στη Γαλλία: Αστοχοι οι όποιοι παραλληλισμοί

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 12:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/07/2024 15.14
«Νεο Λαϊκό Μέτωπο» γράφει το πανό στη μεγάλη συγκέντρωση πολιτών στην Place de la Republique στο Παρίσι
|REUTERS/Abdul Saboor

Κυβερνητικές πηγές για το αποτέλεσμα (και τη συνεργασία της Αριστεράς) στη Γαλλία: Αστοχοι οι όποιοι παραλληλισμοί

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 12:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/07/2024 15.14

Αστοχους κρίνουν κυβερνητικές πηγές τους πρώτους «εύκολους» και βιαστικούς παραλληλισμούς του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία με το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας εκ νέου -όπως και πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου- τη σημασία της πολιτικης σταθερότητας, με δεδομένη την είσοδο της φίλης και συμμάχου χώρας σε αχαρτογράφητα νερά την επομένη της μεγάλης ανατροπής στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Οι όποιοι παραλληλισμοί είναι άστοχοι, σημείωναν από το Μαξίμου, καθώς η Γαλλία έχει εκλογικό σύστημα δύο γύρων. Σε κάθε περίπτωση διεφάνη η διάθεση γενικότερης συνεργασίας απέναντι στη Λεπέν, ωστόσο όπως επισημαίνεται, αυτό που πρωτίστως αναδείχθηκε από τις γαλλικές εκλογές, είναι η μεγάλη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα, η οποία είναι σαφές και στο παράδειγμα της Γαλλίας, ότι περνά μέσα από την αυτοδυναμία.

Η αυτοδυναμία και κατά συνέπεια η πολιτική σταθερότητα είναι μια συνθήκη που υπηρετεί τη χώρα και εμείως ως κυβέρνηση έχουμε τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές, να κάνουμε τη δουλειά μας και να πείσουμε τους πολίτες μέσα από τα αποτελέσματα που φέρνουμε καθημερινά για την παραπάνω αναγκαιότητα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές παραπέμποντας για περαιτέρω σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Οι συγκρίσεις και τα ενδεχόμενα κοινά σημεία μεταξύ των χωρών είναι επισφαλείς. Μιλάμε για διαφορετικό εκλογικό σύστημα, για άλλη χώρα. Σίγουρα διαβάζουμε τις εξελίξεις και τις λαμβάνουμε υπόψιν», δηλωσε λίγες ώρες αργότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να τοποθετηθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία.

Το ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει, επανέλαβε με τη σειρά του, είναι «η μεγάλη αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα για μια χώρα. Η χώρα μας έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση επειδή έτσι αποφάσισαν οι πολίτες. Έχουμε μια τριετία μπροστά μας χωρίς εκλογές για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Γι’ αυτό θα κριθούμε, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Οι πολίτες αντί για τις πολλές αναλύσεις, προτιμούν τις λύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την ήττα της Λεπέν, ο κ. Μαρινάκης θέλησε να επισημάνει πως δεν είναι επιθυμία της κυβέρνησης να «ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας, ούτε να πανηγυρίζουμε με αποτελέσματα άλλων χωρών. Τις δυνάμεις των άκρων και συγκεκριμένα της άκρας δεξιάς τις αντιμετωπίζουμε με τις πολιτικές μας και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το έχει δείξει αυτό. Οσοι ετεροπροσδιορίζονται μάλλον δεν έχουν συγκεκριμένο δικό τους αφήγημα και πρόγραμμα και προσπαθούν να κερδίσουν εντυπώσεις. Εχει πλάκα κάποιοι να ξεχνούν τι έχει δηλώσει ο κ. Μελανσόν για το κόμμα τους και για τους ίδιους», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, τέλος, με τις τοποθετήσεις Σαμαρά – Καραμανλή για τις εκλογές στην Γαλλία και τον συσχετισμό τους με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει πως «δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε δηλώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών της χώρας, έκαναν ομιλίες και εμείς προτιμούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...