391
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Κυβέρνηση: Οχι, δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 13:31
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Κυβέρνηση: Οχι, δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2024, 13:31

Τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει ή και να προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, διέψευσε την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παυλος Μαρινάκης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ωστόσο θα συνεχίσει στην κατεύθυνση μόνιμων φοροαπαλλαγών. «Αλλωστε», σημείωσε, «όπως έχει αποδειχθεί σε χώρες που προχώρησαν σε προσωρινή μείωση ΦΠΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το μέτρο αυτό όχι μόνο δεν έφτασε στον καταναλωτή, αλλά οδήγησε σε μείωση τιμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία. Αντίθετα, η Ελλάδα έχει για έναν ακόμη μήνα χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ηδή, συμπλήρωσε, έχει γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις στις τιμές των προϊόντων, τα δημοσιεύματα ωστόσο περί μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο δεν ευσταθούν.

Ενόψει ΔΕΘ, εξάλλου, ο κ. Μαρινάκης παρατήρησε πως «αυτό στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει ο Πρωθυπουργός, είναι να βγάζει ένα μεγάλο καλάθι για να γίνει προσωρινά ευχάριστος, υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές».

«Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών», επανέλαβε, εκτιμώντας ότι πλέον «βρισκόμαστε σε μια πορεία για μέσο μισθό 1.500 ευρώ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επισήμως ότι ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονικη για την έναρξη της 88ης Διεθνούς Εκθεσης, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και το  Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη την εναρκτήρια ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 19:30.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτακης θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 12:00.

Η απάντηση για τα σχολεία

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και στους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία ξεκινούν με επιπλέον 10.000 εκπαιδευτικούς και αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει κάνει τους περισσότερους διορισμούς, τόνισε ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση περί συγχώνευσης σχολικών τμημάτων.

Συγχωνεύονται 1.000, δηλαδή το 1,6 % των τμημάτων και η αναλογία μαθητών διαμορφώνεται σε 16 από 17 στο νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό παραμένει ίδια, στο Γυμνάσιο επίσης ίδια στους 21 και στο Λύκειο από 21 σε 19, ενώ το όφελος είναι πολλαπλάσιο και η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνει πιο ουσιαστική, είπε.

Η αναλογία εκπαιδευτικών μαθητών στην Ελλάδα είναι 8,2 μαθητές ανα εκπαιδευτικό. Στην Ευρώπη είναι 12,1 και είμαστε στις πρώτες 5 χώρες καλύτερης αναλογίας μαθητών με εκπαιδευτικούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας:

«Οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με την κατανομή και όχι με τους διορισμούς και οι περιπτώσεις σπατάλης ανθρώπινων πόρων θα αντιμετωπιστούν», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...