Στις καθιερωμένες ερωτήσεις προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, η πρώτη που έγινε στον Παύλο Μαρινάκη ήταν για το αν και πόσο ευπρόσδεκτες είναι οι ψήφοι των «Σπαρτιατών» -ή/και των προερχόμενων από το κόμμα ανεξάρτητων βουλευτών- υπέρ της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας (είχε προηγηθεί την Τετάρτη η σχετική δήλωση του επικεφαλής των Σπαρτιατών στη Βουλη, Βασίλη Στίγκα).
«Οχι, δεν είναι ευπρόσδεκτες», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης συνολικά έναντι των Σπαρτιατών και των ομοϊδεατών τους:
«Εμείς είμαστε η παράταξη, η κυβέρνηση που και με τις πράξεις μας το έχουμε αποδείξει αυτό, σε αντίθεση με αυτά που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν από άλλα κόμματα, δήθεν προοδευτικά, που διεκδικούσαν το μονοπώλιο της δημοκρατικής ευαισθησίας, εμείς απαντάμε ένα «όχι» ξεκάθαρο και η απάντηση αυτή έχει κάποια αξία. Μεγαλύτερη αξία έχουν οι ενέργειες αυτής της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Πρωθυπουργού, που με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις έδωσαν τα κατάλληλα νομικά «όπλα» στην Δικαιοσύνη, ούτως ώστε να μην βρεθούν στη Βουλή στο παρελθόν εγκληματικές οργανώσεις και να μπορεί, εκ των υστέρων, για την τωρινή σύνθεση της Βουλής μιλάμε, η Δικαιοσύνη να εξετάζει εν εξελίξει ενστάσεις και προσφυγές, γιατί είναι σημαντικές οι διατυπώσεις και είναι καθαρές, όπως η σημερινή διατύπωση, αλλά ακόμη πιο σημαντικές είναι και οι πράξεις μας».
«Κατώτεροι των περιστάσεων»
«Για αυτό», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «και ανακοινώσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της αμηχανίας τους, που προσπάθησαν να χτίσουν ένα αφήγημα ακροδεξιό για την επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Τασούλα, είναι κατώτερες των περιστάσεων, πέραν από εντελώς άσχετες με την πραγματικότητα, και προσβάλλουν την κοινή λογική».
«Πως γίνεται να θεωρείτε ενωτικό πρόσωπο τον κ. Τασούλα, αφού μάλλον, θα τον ψηφίσουν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτές από τους Σπαρτιάτες», ήταν μία ακόμη παρεμφερής ερώτηση που τέθηκε κατά τη διάρκεια του briefing στον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος αρχικώς στην απάντησή του θέλησε να παραπέμψει στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας:
«Ενωτικό πρόσωπο ήταν ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο άνθρωπος ο οποίος ήρθε στη χώρα, σε μια ταραγμένη χώρα το 1974, δυστυχώς, τότε δεν ψηφίστηκε από μια ευρύτερη πλειοψηφία«.
«Είναι σημαντική η συναινετική εκλογή, την επιδιώκουμε και συνεχίζουμε και την ζητάμε με τη διατύπωση που ήταν σαφής και έκανα για τις ψήφους των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών. Την επαναλαμβάνω και τώρα για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Αλλά, θεωρώ ότι πολύ πιο σημαντική από τη συναινετική εκλογή -που έχει την αξία της – είναι μια συναινετική θητεία», ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως «υπήρξαν στο παρελθόν Πρόεδροι της Βουλής, περίπου πριν από 10 χρόνια, που είχαν επίσης μια συναινετική εκλογή και τα γεγονότα που ζήσαμε εκείνους τους μήνες στη Βουλή δεν μας παραπέμπουν σε μια κοινοβουλευτική σύνθεση με συναινετικό χαρακτήρα. Νομίζω ότι η εικόνα που εξέπεμπε τότε η Βουλή, δεν ήταν μια εικόνα ενός συναινετικού κλίματος».
Αρα, κατέληξε ο κ. Μαρινάκης, «νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κριθεί ο κ. Τασούλας, όπως κρίθηκε και ως Πρόεδρος της Βουλής, από την παρουσία του. Μακάρι να καταφέρει να πάρει η υποψηφιότητά του, τις περισσότερες δυνατές ψήφους, εκτός από την περίπτωση των Σπαρτιατών στην οποία αναφέρθηκα. Αλλά, από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αξίζει, όπως και κάθε πρόσωπο, να κριθεί από την παρουσία του».
«Αποτέλεσμα όχι πιέσεων αλλά στάθμισης πολλών παραγόντων»
Οσον αφορά τα περί πιέσεων που δέχθηκε ο Πρωθυπουγός από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για μία «δεξιά στροφή» στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας:
« Η επιλογή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης όλων των δεδομένων από τον Πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένης και της πολύ θετικής γνώμης που έχουν για τον κ. Τασούλα ως Πρόεδρο, ως πολιτική προσωπικότητα και βουλευτές της Ν.Δ.. Και να θυμίσω σε αυτούς που το λένε αυτό ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και είναι δεδομένος ο σεβασμός του Πρωθυπουργού και προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας και προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στους βουλευτές της παράταξής μας και είναι δεδομένο το γεγονός ότι ακούει την δική τους άποψη. Αλίμονο αν δεν το έκανε!
»Ξέρετε –συνέχισε στην απάντησή του ο κ. Μαρινάκης- οι βουλευτές εκλέγονται από τους πολίτες. Εκείνοι, λοιπόν, αποφασίζουν ποια θα είναι η εθνική αντιπροσωπεία, εν προκειμένω ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.. Η απόφαση αυτή, όμως, ήταν αποτέλεσμα στάθμισης πολλών παραγόντων: του διεθνούς παράγοντα, της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, του τι χρειάζεται κατά τον Πρωθυπουργό και κατά την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Ελλάδα το 2025 και για τα επόμενα χρόνια. Εκρίθη, λοιπόν, ότι χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο με εμπειρία που ψηφίζεται από τους Έλληνες πολίτες με αδιαμφισβήτητο κύρος, ενωτική παρουσία η οποία αναγνωρίζεται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και, μάλιστα, η αποτελεσματικότητά του τα πρώτα τέσσερα χρόνια 2019 – 2023 αναγνωρίστηκε εκ νέου με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και η επανεκλογή τα λέει όλα. Αν μπορούσε να πει κανείς ότι η εκλογή έδωσε ένα μήνυμα θετικής διάθεσης από τα άλλα κόμματα, η επανεκλογή δείχνει επιδοκιμασία της αποτελεσματικότητας και της εν γένει παρουσίας ενός προσώπου.
»Όλα αυτά, λοιπόν, συνυπολογίστηκαν από τον Πρωθυπουργό και επελέγη ο κ. Τασούλας και, ναι, όσο και αν κάποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν, ίσως αυτό αποτυπώνεται και στο ότι δεν έχουν καταλάβει πολλά πράγματα που γίνονται στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενωτικά πρόσωπα εκτός από τον δικό τους πολιτικό χώρο, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν, ενωτικά πρόσωπα υπάρχουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως στον χώρο της κεντροδεξιάς.
»Επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτό το οποίο είπαμε και χτες και εκπέμπεται και από το μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι ζητούμε από τα κόμματα να αξιολογήσουν την πρόταση του Πρωθυπουργού με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου και όχι με βάση διαχωριστικές γραμμές ή ταμπέλες που ανήκουν στο πολύ μακρινό, θεωρώ εγώ, παρελθόν. Από εκεί και πέρα, είναι δική τους επιλογή τι θα πράξουν».
«Ασέβεια προς τον θεσμό ήταν όταν τον εργαλειοποιούσαν κατά το δοκούν»
Ομοίως και στις αιτιάσεις περί έλλειψης σεβασμού στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας -λόγω του τρόπου που επελέγη για την ανακοίνωση του διαδόχου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και όσα ακολούθησαν μέχρι την παραίτηση Τασούλα από το βουλευτικό αξίωμα και τη θέση του Προέδρου της Βουλής- ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προέβη σε μία ακόμη υπενθύμιση:
«Ασέβεια προς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας -σημείωσε ο κ. Μαρινάκης- δείχνει να τον χρησιμοποιούν κάποιοι, όπως έγινε πριν από κάποια χρόνια, πριν από περίπου 10 χρόνια, για να ρίξουν μία κυβέρνηση μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής». Αντίθετα, «σέβεται τους θεσμούς αυτός που δεν τους χρησιμοποιεί και δεν τους εργαλειοποιεί κατά το δοκούν. Και πολύ σωστά αποσυνδέθηκε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών».
«Από εκεί και πέρα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων που ενσωματώνονται σε αυτές τις επιλογές. Δεν σημαίνει ότι σέβεσαι τους θεσμούς μόνο αν προτείνεις πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά -παρατήρησε χαρακτηριστικά- και ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δείξει ότι σέβεται το σύνολο των προσώπων και των άλλων πολιτικών χώρων. Δεν έχει από πριν αποφασίσει ένα πρόσωπο αν θα το αξιοποιήσει μόνο και μόνο γιατί ανήκει όχι σε κάποιον πολιτικό χώρο. Έχει «κατηγορηθεί» πολλές φορές για διεύρυνση και όταν απαντάμε σε αυτές τις κατηγορίες, λέμε ότι πρέπει να αξιολογούμε τα πρόσωπα και την ικανότητά τους. Πρόσωπα τα οποία ήρθαν και ενσωματώθηκαν στην ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στην κυβερνητική πλειοψηφία ή υιοθέτησαν και εκείνα το όραμα του Πρωθυπουργού. Έχουμε ακούσει πολλές φορές την αντίθετη κριτική. Δεν μπορεί να ισχύει, λοιπόν, αυτή η λογική στη μία περίπτωση, όταν μιλάμε για την Κεντροαριστερά, αλλά ένα πρόσωπο που ανήκει στην Κεντροδεξιά, να θεωρείται ότι δεν είναι ενωτικό».
Ο κ. Τασούλας -θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Μαρινάκης- είναι «ένας βαθιά ενωτικός πολιτικός. Ένας πολιτικός ο οποίος, πέραν της συναινετικής του εκλογής, είχε μία συναινετική θητεία η οποία αξιολογήθηκε θετικά και αυτά τα περίπου δύο χρόνια είναι μία, επίσης, συναινετική θητεία σε μια πολύ δύσκολη Βουλή, εννιακομματική Βουλή, με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές. Ας βλέπουμε, λοιπόν, την ουσία πίσω από τις ταμπέλες, πίσω από τις διαχωριστικές γραμμές, πίσω από συνθήματα τα οποία αναπαράγονται και μας θυμίζουν ένα κακό παρελθόν. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό για το πρόσωπο στην πολιτική του διαδρομή, τότε είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Αν ο κ. Τασούλας, δηλαδή, ήταν διχαστικός. Ο κ. Τασούλας – να θυμίσουμε – είναι το πρόσωπο που αναπληρώνει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News