893
Στο briefing των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι ένα από τα πολλά κακά της θλιβερής συμπεριφοράς στους Αγίους Αναργύρους είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ | INTIMEnews

Κυβέρνηση για Χρυσοχοΐδη: Δεν είναι λύση να πάρουμε το κεφάλι ενός υπουργού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 14:21
Στο briefing των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι ένα από τα πολλά κακά της θλιβερής συμπεριφοράς στους Αγίους Αναργύρους είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ
|INTIMEnews

Κυβέρνηση για Χρυσοχοΐδη: Δεν είναι λύση να πάρουμε το κεφάλι ενός υπουργού

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2024, 14:21

Την ώρα που πυκνώνουν τα πυρά της  αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή διεπράχθη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,  δέχθηκε ερώτηση στο pressroom για το αν τίθεται θέμα για τον  κ. Χρυσοχοΐδη μετά το μοιραίο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.

Δικαιολογίες για όσα συνέβησαν στους Αγίους Αναργύρους δεν υπάρχουν, και όποιος ψάχνει δικαιολογίες, εθελοτυφλεί,  ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης. «Θεωρώ όμως», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «ότι συμπεριφορές όπως των Αγίων Αναργύρων, δεν είναι συμπεριφορές της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να τις τσουβαλιάζουμε».

Οοον αφορά τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε πως ο υπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και παρέθεσε στο σημείο αυτό όλα όσα έχουν γίνει για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους, αλλά και για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Υπάρχουν βεβαίως και αυτές οι θλιβερές εξαιρέσεις, τόνισε, και ο υπουργός έχει  καθήκον να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα ή και να τα εκμηδενίσει.

Δεν μπορούμε ωστόσο να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε πολιτικά το κεφάλι ενός υπουργού, παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης και εκλεισε την απάντησή του λέγοντας:

«Αυτό που χρειάζεται, είναι να δούμε τι έχει κάνει ο κάθε υπουργός και αν φαίνεται ότι έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα και να περιμένουμε όσο πιο γρήγορα να κάνει ακόμη περισσότερα».

Την παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε  σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «αχαρακτήριστη» τη φράση του τηλεφωνητή στο Κέντρο της Αμεσης Δράσης ότι το περιπολικό δεν είναι ταξί.

Αυτό που ακούσαμε από το τηλέφωνο, δεν είναι μόνο απογοητευτικό,  είναι θλιβερό, τόνισε και αναγνώρισε ότι πέραν του τραγικού αποτελέσματος (τον θάνατο της Κυριακής Γρίβα), «ένα από τα πολλά κακά που έκανε η θλιβερή αυτή περίπτωση ήταν ότι  μπορεί κάποιες γυναίκες να σκέφτηκαν τι θα γινει αν πάω σε ένα αστυνομικό τμήμα». «Ηταν πάρα πολύ κακή η συμπεριφορά αυτή», παραδέχθηκε και οφείλουμε «να πούμε στις γυναίκες που ενδεχομένως φοβούνται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση του αντιμετώπισε η 28χρονη στους Αγίους Αναργύρους».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «η αποτρόπαιη δολοφονία μια νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους μας έχει όλους συγκλονίσει».

Ο δράστης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες απομακρύνοντας από τη θέση τους, τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες προηγήθηκαν του αποτρόπαιου εγκλήματος, σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι «οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης».

«Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς, αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες, είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν τη σχετική έρευνα», επανέλαβε.

Κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την αποστολή όλου του υλικού από τους Αγίους Αναργύρους σε όλες τις Αρχές,  σε όλες τις, διαβεβαίωσε με τη σειρά του πως «θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα»,

«Οσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους δεν χωρούν δικαιολογίες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στη συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επίσης είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως όμως και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία. Η έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που τη ζουν καθημερινά», επέμεινε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2020, οπότε και καταρτίστηκε ο οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με εισαγγελικές αρχές.

Τα πρωτόκολλα αυτά, επεσήμανε, έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς» και «αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα», ενώ «ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

«Επιπλέον», υπενθύμισε, «από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Panic Button. Συνολικά 1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024. Εχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά».

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος έδωσε επίσης στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στη γραμμή SOS το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 καθώς και στα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν ανά τη χώρα.

«Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε», κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...