755
Τα καταστήματα της Αθήνας είναι έτοιμα να υποδεχτούν ξανά τους καταναλωτές, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί, προς το παρόν, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη... | ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Κυβέρνηση: Μπρος μαγαζάτορες και πίσω ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 17:31
Τα καταστήματα της Αθήνας είναι έτοιμα να υποδεχτούν ξανά τους καταναλωτές, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί, προς το παρόν, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη...
|ΙΝΤΙΜΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Κυβέρνηση: Μπρος μαγαζάτορες και πίσω ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2021, 17:31

Υπό άλλες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι ένα ήρεμο πολιτικά Σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση, όσο ήρεμο, βεβαίως, θα μπορούσε να είναι ένα Σαββατοκύριακο με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων σε φάση καμπής και τα κρούσματα να έχουν παγιωθεί στην περιοχή των 3.000 σε ημερήσια βάση. Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων, όμως, για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, δύο ημέρες πριν τα μαγαζιά ανεβάσουν ξανά ρολά μετά από μήνες, ήρθε ως σπίθα η οποία εξερράγη σε πυριτιδαποθήκη. Γιατί, η κατάσταση, ειδικά στην Αχαΐα και στη Θεσσαλονίκη, εμφανιζόταν την Κυριακή ως εκρηκτική.

Το βασικό ερώτημα είναι, πώς γίνεται η απόφαση της Τετάρτης να ανατρέπεται την Παρασκευή. Η απάντηση που δίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αλλά και πηγές της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, είναι ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιβαρύνεται όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση του Protagon, την Τετάρτη, ημέρα της απόφασης, τα ενεργά κρούσματα ήταν 3698. Τη Δευτέρα, όμως, ήταν 2977 και την Παρασκευή ήταν 3718, Με άλλα λόγια, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή προστέθηκαν άλλα σχεδόν 750 ενεργά κρούσματα στην καταγραφή, δείγμα του εύρους της διασποράς. Κατά μια πληροφορία, δε, στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι λοιμωξιολόγοι δεν είχαν τα σωρευτικά στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα που δίνεται, συνήθως στο τέλος της εβδομάδας. Συνεπώς, όταν έλαβαν γνώση της κατάστασης, αναπροσάρμοσαν την απόφασή τους.

Και μετά ήρθε μια ακόμα παράμετρος: οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μην απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την εισήγησή τους και προχώρησε σε άρση του περιορισμού για τα Σαββατοκύριακα, εκτιμώντας προφανώς ότι ο κίνδυνος για τους πολίτες είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρος, έστω και με πιο χαλαρά μέτρα, παρά μέσα σε σπίτια, όπως είναι γνωστό ότι γινόταν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πιέσεις και ασκήσεις ισορροπίας

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ένα πολιτικό πρόβλημα, καθώς τα μέτρα τηρούνται πλέον πλημμελώς, ενώ η κόπωση είναι ευδιάκριτη παντού, μετά από 13 μήνες περιορισμών: από τους πολίτες, τους λοιμωξιολόγους έως και τον ίδιο τον κυβερνητικό μηχανισμό. Ηδη, οι αντιδράσεις είναι έντονες, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες φρικτών παραπόνων από τους εμπόρους των περιοχών τους. Δύο βουλευτές Αχαΐας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Ιάσων Φωτήλας, τάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς στο πλευρό των εμπόρων, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος πήγε το πρωί της Κυριακής στην Πολίχνη, όπου οι έμποροι απειλούν να ανοίξουν αύριο τα μαγαζιά τους. Αλλος βουλευτής Θεσσαλονίκης, έχει σπάσει τα τηλέφωνα στο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει αναπροσαρμογή της απόφασης.

Εκ μέρους του Μαξίμου, πυροσβεστικό ρόλο επιχείρησε το πρωί της Κυριακής να διαδραματίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα, όπου έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από εμπόρους της πόλης. Ο ίδιος, πάντως, συζήτησε σε καλό κλίμα με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και εκπροσώπους τους εμπορικού κόσμου και δεσμεύθηκε να προωθήσει στο Μαξίμου την αντιπρόταση για επαναλειτουργία των καταστημάτων από Δευτέρα, έστω και μόνο με click away.

Μήνυμα υπευθυνότητας

Από την άλλη, το Μαξίμου βρίσκεται σε μια ιδιότυπη στενωπό. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει πρόθεση κυβερνητικής παρέμβασης για ανατροπή της απόφασης που ανακοινώθηκε χθες, στη βάση της εισήγησης των λοιμωξιολόγων. Σημειωτέον, είναι σαφές πως πλέον υπάρχει ένταση και στον άξονα Μαξίμου-λοιμωξιολόγων. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το μήνυμα υπευθυνότητας που εκπέμπουν πηγές της κυβέρνησης προς τους μαγαζάτορες, αλλά και τους αυτοδιοικητικούς που αναλίσκονται σε… ασκήσεις ευαισθησίας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα καταστήματα στις τρεις περιοχές πρέπει να μείνουν κλειστά και να μην τεθούν σε κίνδυνο θυσίες 13 μηνών. Καλούν, δε περιφερειάρχες και δημάρχους να συμβάλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, να καλέσουν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα «αντί να επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί» και να εξηγήσουν ότι η εισήγηση της επιτροπής έλαβε υπόψιν τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε μια έμμεση απάντηση, μάλιστα, στην επιστολή των περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ στις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών που παραμένουν κλειστές, χωρίς κριτήρια, η κυβέρνηση τόνιζε το μεσημέρι της Κυριακής ότι θα δοθεί η στήριξη που δίνεται στις επιχειρήσεις και στην υπόλοιπη χώρα.

Crash test

Το ερώτημα, πλέον, είναι τι θα γίνει το πρωί της Δευτέρας και τι θα πράξουν οι έμποροι στις τρεις περιοχές. Η πλειοψηφία τους δείχνει να προσανατολίζεται σε συμμόρφωση με την απόφαση, έστω και αν το κλίμα είναι εκρηκτικό. Υπάρχουν, όμως, επιμέρους «γαλατικά χωριά» που σχεδιάζουν να ανοίξουν τα μαγαζιά. Τύποις, μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει ως και παρέμβαση εισαγγελέα, πέραν των διοικητικών προστίμων. Τις επόμενες ώρες, όμως, θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή και να πέσουν οι τόνοι, έστω και με δεδομένη τη δυσαρέσκεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...