497
|

Κυβέλη Χατζηευστρατίου: Θετικό το αλκοτέστ του μοντέλου του GNTM στο τροχαίο δυστύχημα της Κυψέλης – τι προβλέπει ο νόμος

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 15:00

Κυβέλη Χατζηευστρατίου: Θετικό το αλκοτέστ του μοντέλου του GNTM στο τροχαίο δυστύχημα της Κυψέλης – τι προβλέπει ο νόμος

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 15:00

Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες βρίσκεται πλέον η νικήτρια του ριάλιτι μόδας Greece’s Next Top Model 4 (GNTM 4) Κυβέλη Χατζηευστρατίου για το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η 20χρονη είχε παραβιάσει παλλόμενο φανάρι στην Κυψέλη, σε δρόμο όπου δεν είχε προτεραιότητα, με αποτέλεσμα να παρασύρει και να σκοτώσει επιτόπου έναν 60χρονο ιδιοκτήτη ψητοπωλείου, ενώ χτύπησε άλλα πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Αφού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, είχε αφεθεί ελεύθερη, ωστόσο τα πράγματα αναφορικά με την ποινική της μεταχείριση περιπλέκονται, καθώς όπως μετέδωσε ο Αlpha, το αλκοτέστ στο οποίο είχε υποβληθεί, βγήκε θετικό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, τα  αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη το μοντέλο μετά το τροχαίο, έδειξαν κατανάλωση αλκοόλ πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο (η αιθυλική αλκοόλη ήταν 1,02 γραμμάρια ανά λίτρο, όταν το όριο είναι 0,50).

Τα δεδομένα (υπαιτιότητα και κατανάλωση αλκοόλ ) για το μοντέλο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά μετά και την τελευταία τροποποίηση του νόμου για την επικίνδυνη οδήγηση που μεταξύ άλλων προβλέπει «κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου».

Συγκεκριμένα, στην παρ. 1 του άρθρου 290A του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α΄ 95) προστίθεται περ. γ’ και το άρθρο 290Α διαμορφώνεται ως εξής:

Αρθρο 290Α

Επικίνδυνη οδήγηση

Οποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή) οδηγεί όχημα) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 30 χλμ ανά ώρα, ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο κατά τουλάχιστον 20 χλμ ανά ώρα, ή δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:

αα) με φυλάκιση έως τρία (3) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

γγ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News