Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην κορυφή της ατζέντας, το Μεταναστευτικό (στη σκιά της μεγάλης αύξησης των ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και από τον Εβρο) και η υπό συζήτηση νέα συμφωνία με την Τουρκία, την ύπαρξη της οποίας είχαν προαναγγείλει το περασμένο Σαββατοκύριακο κυβερνητικές πηγές.
Την επεξεργασία της συμφωνίας έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και έθεσε το ζήτημα στις επαφές που είχε σε Αγκυρα και Νέα Υόρκη με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί την τουρκική πρωτεύουσα και να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια (προ ημερών οι δύο υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία).
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας μπορεί να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και εντός Οκτωβρίου.
Καιρίδης: Δεν ξαναζήσουμε ημέρες 2015
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αν και επιβεβαίωσε ότι έχουμε διπλασιασμό των ροών ήδη από το ’22 σε σχέση με το ’21 και σημαντική αύξηση μέσα στο 2023, διαβεβαίωσε η χώρα δεν ξαναζήσει μεταναστευτική κρίση όπως το 2015.
«Κλειδί» στην υπόθεση, τόνισε, είναι είναι ο ρόλος της Τουρκίας και η συνεργασία μαζί της, ενώ όπως επεσήμανε η κατάσταση αφορά και τον ευρωπαϊκό βορρά, καθώς υπάρχει μεγάλη ολιγωρία από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων και διχογνωμία στο εσωτερικό των κυβερνήσεων όπως στο Βερολινο.
Οπως σημείωσε, την Πεμπτη θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οπως και η Ιταλία, η χώρα μας έχει ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο μεταναστευτικός πληθυσμός βαίνει μειωμένος στην χωρα μας, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και υπάρχει μεγαλο ζητημα στην αγορα εργασίας με τους εργάτες γης. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια η Ελλάδα να συνάψει διμερείς συμφωνίες με μετακλητούς εργαζόμενους από χώρες όπως η Μολδαβία και η Ινδία.
Στο ΚΥΣΕΑ της Τρίτης αναμένεται, τέλος, να δοθεί η απαιτούμενη έγκριση για την προμήθεια συστημάτων στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος αναβάθμισης των F-16 μέσω του FMS (Foreign Military Sales) από τις ΗΠΑ.
Στις 17:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News