625
Φωτ. αρχείου | Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

ΚΥΣΕΑ: Οι τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών μετά τις έκτακτες κρίσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2025, 13:54
Φωτ. αρχείου
|Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

ΚΥΣΕΑ: Οι τοποθετήσεις των ανώτατων αξιωματικών μετά τις έκτακτες κρίσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2025, 13:54

Τους Aνώτατους Aξιωματικούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) το Σάββατο, σε συνέχεια των έκτακτων κρίσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την τοποθέτηση των Αντιστρατήγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων και Υποπτεράρχου σε θέση Αντιπτεράρχου, ως εξής:

α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

(1) Τον Αντιστράτηγο Ανδρέα Κορωνάκη, ως Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και Υπαρχηγό ΓΕΣ.

(2) Τον Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, ως Διοικητή 1ηςΣτρατιάς.

(3) Τον Αντιστράτηγο Δημήτριο Βακεντή, ως Διοικητή ΑΣΔΥΣ.

(4) Τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μανουρά, ως Διοικητή ΔΕΠ.

(5) Τον Αντιστράτηγο Παναγιώτη Καβιδόπουλο, ως Διοικητή Δ΄ ΣΣ.

(6) Τον Αντιστράτηγο Γρηγόριο Μπουντλιάκη, ως Επιτελάρχη ΓΕΣ.

β. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

(1) Τον Αντιναύαρχο Χρήστο Σασιάκο ΠΝ, ως Αρχηγό Στόλου.

(2) Τον Αντιναύαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο ΠΝ, ως Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

γ. ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

(1) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Κωνσταντίνο Μπούζο, ως Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

(2) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Κωτσάκη, ως Υπαρχηγό ΓΕΑ.

(3) Τον Υποπτέραρχο (Ι) Βασίλειο Μπρούμα, ως Διοικητή ΔΑΥ.

Επίσης το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη διατήρηση στη θέση τους, των παρακάτω:

α. ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

(1) Τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, ως Διοικητή ΑΣΔΕΝ.

(2) Τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Σαρδέλλη, ως Διοικητή ΣΕΘΑ.

(3) Τον Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα, ως Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ – Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

(4) Τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη, ως Διοικητή Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR.

β. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

(1) Τον Αντιναύαρχο (Μ) Παναγιώτη Δημητρόγλου ΠΝ, ως Διοικητή ΔΔΜΝ.

γ. ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

(1) Τον Αντιπτέραρχο (Ι) Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, ως Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας.

(2) Τον Αντιπτέραρχο (ΜΗ) Κωνσταντίνο Κλενιάτη, ως Γενικό Επιθεωρητή ΓΕΑ.

Δένδιας: «Δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό»

Σκοπός των έκτακτων κρίσεων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030” για τη μεταρρύθμιση στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας υποστήριξε, δε, πως οι κρίσεις «εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνεπές βήμα, μετά από την απόφαση για τη συγχώνευση Στρατοπέδων και Μονάδων και τη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από τη Βουλή και την ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ».

«Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την “Ατζέντα 2030”. Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα.

»Πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της “Ατζέντα 2030”, να υπάρχει εξορθολογισμός. Και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.

Κριτική και ερωτηματικά από το ΠΑΣΟΚ

«Οι πρόσφατες έκτακτες κρίσεις που διέταξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, οδήγησαν στην αποστρατεία σχεδόν τους μισούς Στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους με τη φτηνή δικαιολογία της δήθεν επιτάχυνσης της Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030” και του εξορθολογισμού του αριθμού των Ανώτατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», αντέδρασε ο Μιχάλης Κατρίνης, αρμόδιος βουλευτής για ζητήματα Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο για κίνηση που «δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά».

«Ποιο μήνυμα στέλνει ο υπουργός; Ποια η σκοπιμότητα αυτής της βιασύνης, όταν οι τακτικές κρίσεις βάσει νόμου υλοποιούνται αρχές Μαρτίου εκάστου έτους; Δεν είναι κατανοητή μια τέτοια ενέργεια του υπουργού, που ακυρώνει ουσιαστικά τις δικές του επιλογές στελεχών, μόλις πριν δέκα μήνες στις προηγούμενες τακτικές κρίσεις», σχολίασε κ. Κατρίνης.

Επισήμανε, δε, την «εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή που υλοποιούνται οι έκτακτες κρίσεις» καθώς «βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ναυτικών και άλλων μονάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

«Η κυβέρνηση» κατέληξε, «οφείλει να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πολλαπλασιαστή ισχύος της μαχητικής ικανότητάς τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...