Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με φόντο τις δραματικές εξελίξεις του Σαββάτου στη Μέση Ανατολή και την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν, για το σκοπό αυτό.
Σε συνέχεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τόσο τα γεγονότα αυτά, όσο και ζητήματα ασφαλείας, η κυβέρνηση έστειλε εκ νέου το μήνυμα που διατύπωσαν νωρίτερα ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την Τεχεράνη «και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Η Αθήνα, όπως και οι σύμμαχοί της, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε «την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη:
«Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.
Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Κυβερνητικές πηγές δεν «βλέπουν» περαιτέρω κλιμάκωση
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr, η εκτίμηση του κυβερνητικου επιτελείου το βράδυ της Κυριακής ήταν ότι –προς ώρας– η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποκλιμακωνεται .
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, παρότι «οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές». «Η πιο ισχυρή παραίνεση στους Ισραηλινούς είναι αυτή του αμερικανού προέδρου, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να πιάνει τόπο. Μένει να δούμε για πόσο και τι θα διαμειφθεί στο παρασκήνιο», σχολίαζε σχετικά πηγή του ΚΥΣΕΑ στην ίδια εφημερίδα.
Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε, εξάλλου, ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει «ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.
Αντιπολίτευση
Με ανακοινώσεις τους σχολίασαν τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ» και εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις» στην περιοχή. Κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση».
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/l6bdIj0jRs
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο… pic.twitter.com/oF4mLLNYxZ— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) April 14, 2024
Η λιτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος προκάλεσε σχόλια από τη βάση και στελέχη ως αναντίστοιχη της συγκυρία. Ορισμένοι παρέπεμπαν, μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι είναι λίγο-πολύ… ίδια
«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για την προστασία των λαών της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε σε ανακοίνωσή του εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του κόμματος.
«Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν» τόνισε το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση.
Την άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη κρίση στη Μέση Ανατολή ζήτησε το κόμμα Κόσμος, προκειμένου «να οριστεί μία κοινή ευρωπαϊκή στάση, αντί της μεμονωμένης εμπλοκής των κρατών-μελών» στη συνεχιζόμενη κρίση στην περιοχή η οποία «απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News