Η μίνι μεσογειακή περιοδεία του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο –σε Ιταλία, όπου ήδη βρίσκεται, και κατόπιν σε Μαυροβούνιο και Σκόπια προτού καταλήξει στην Ελλάδα– σχετίζεται με όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ φυσικά, αλλά ειδικά για τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με το θέμα του «εμπορικού πολέμου» που η διακυβέρνηση Τραμπ κήρυξε στον υπόλοιπο κόσμο – εν προκειμένω στις δυτικές χώρες.
Η έγνοια των Ιταλών αλλά και ημών είναι να μην πνιγούν οι εξαγωγές της Ιταλίας και της Ελλάδας στα απόνερα των αποζημιώσεων που επιδίκασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου υπέρ των ΗΠΑ για την υπόθεση Airbus – Boeing. Ο «λογαριασμός», όπως γράφει η Corriere della Sera, που «πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη» για την (παλιά, από δεκαπενταετίας) ιστορία της χρηματοδότησης της Airbus «είναι περίπου 8 δισ. δολάρια».
Σε ό,τι αφορά τις εμπλεκόμενες στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αεροσκάφους χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Βρετανία) ο «λογαριασμός» αυτός θα πληρωθεί μέσω νέας δασμολόγησης βιομηχανικών προϊόντων τους και των προϊόντων τύπου brand που εξάγονται στις ΗΠΑ, ωστόσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν με νέες δασμολογήσεις των δικών τους εξαγωγών προς την Αμερική. Οι Ιταλοί φοβούνται για μια σειρά από εξαίρετα βιομηχανικά προϊόντα τους (αυτοκίνητα, ενδύματα, αξεσουάρ, κ.ά.), για την τύχη των αγροτικών προϊόντων τους (αλλαντικά, τυριά, λάδι, οίνος – δηλαδή είδη ΠΟΠ) και εμείς κυρίως για τις εξαγωγές του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου και των ελαιών, των τυριών, των κατεψυγμένων λαχανικών, αλλά και για ορισμένα άλλα εξαγώγιμα είδη μας όπως είναι το τσιμέντο τύπου portland, τα κράματα αλουμινίου, διάφορες χημικές ουσίες, οι οικοδομικοί λίθοι, κ.ά.
Οι επαπειλούμενες νέες αμερικανικές δασμολογήσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές σηματοδοτούν σημαντική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι στιγμής η Ενωση έχει υποστεί τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο και έχει απαντήσει με αντίποινα ισόποσα με περίπου 3 δισ. δολ. στις αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Ετσι, στην Αθήνα τουλάχιστον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν θα συζητήσει μόνο γεωπολιτικής σημασίας θέματα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια και με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η Ελλάδα, ως «σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ» κατά την έκφραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι έχει να πει στον κ. Πομπέο και για τις εξαγωγές της.
Αν η διακυβέρνηση Τραμπ φανεί «άτεγκτη» προς τους ευρωπαίους συμμάχους της, κατά την κρίση των αναλυτών αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίζει οφέλη στη διεθνή οικονομική συνεργασία, και τότε θα εισέλθουμε σε επισφαλή και αχαρτογράφητα ύδατα για το παγκόσμιο εμπόριο. Εμπορικοί εμπειρογνώμονες, οικονομολόγοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η εισαγωγή περαιτέρω εμπορικών φραγμών, όπως είναι οι υπερ-δασμολογήσεις, θα αποβεί επιζήμια και για τις δύο πλευρές.
Το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο στις ΗΠΑ έχει ήδη συντάξει έναν μακρύ κατάλογο ευρωπαϊκών προϊόντων προς δασμολογική επιβάρυνση. Επ’ αυτού θα γίνει και με τον κ. Πομπέο μία πρώτη συζήτηση για τις διεκδικούμενες εξαιρέσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News