Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca –με την αδυναμία ή απροθυμία της να παραδώσει τις αναγκαίες παρτίδες εμβολίων κατά του κορονοϊού– τόνισε την Τετάρτη η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία», οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη».
Οι δηλώσεις της κυρίας Κυριακίδου έγιναν ενώ μαίνεται η διαμάχη της ΕΕ με τη βρετανο-σουηδική φαρμακευτική μετά τη γνωστοποίηση από την τελευταία ότι δεν θα παραδώσει ούτε τα μισά από τα 80 εκατ. εμβόλια που αναμενόταν να παραδώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Βέβαια, ακόμη η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει καν το συγκεκριμένο εμβόλιο (που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), αλλά η ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα παραδώσει περί τα 17 εκατ. δόσεις τον Φεβρουάριο, και πιθανότατα άλλα τόσα τον Μάρτιο, έχει προκαλέσει ανατροπές στο πανευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμών –με την Ισπανία και την Τσεχία μάλιστα να ανακοινώνουν αναστολή εμβολιασμών λόγω έλλειψης εμβολίων!
Την ίδια ώρα, η Βρετανία, που έχει προ πολλού εγκρίνει το εμβόλιο, έχει εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού!
«Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας, για να προσθέσει ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
H κυπρία επίτροπος υποστήριξε ότι η «άποψη (της ΑstraZeneca) ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».
Με αυτήν την τελευταία της δήλωση, η κυρία Κυριακίδη αποτύπωσε τη δυσπιστία που υπάρχει για τις εξηγήσεις της AstraZeneca, η οποία επικαλέστηκε προβλήματα στη γραμμή παραγωγής στο Βέλγιο για να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις.
Από την πλευρά του, ο Μισέλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, έχει πει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με την ΕΕ δεν όριζε σαφώς ποσότητες παραδοτέων εμβολίων, ακριβώς επειδή η Κομισιόν καθυστέρησε τρεις μήνες σε σχέση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News