511
Φωτογραφία αρχείου | ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κυρία μου, δεν φαίνεστε κακοποιημένη» – Η ΕΛ.ΑΣ. για την καταγγελία γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2024, 11:46
Φωτογραφία αρχείου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κυρία μου, δεν φαίνεστε κακοποιημένη» – Η ΕΛ.ΑΣ. για την καταγγελία γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2024, 11:46

Στην καταγγελία γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας που υποστήριξε, σε δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ότι απευθύνθηκε σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας ζητώντας βοήθεια και προστασία από τον κακοποιητή σύντροφό της, αλλά αγνοήθηκε, απάντησε με επίσημη ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

«Πήγα το πρωί να δώσω καινούργια κατάθεση για μήνυση, για αστική βία. Ο αξιωματικός υπηρεσίας με κοίταξε καλά-καλά και μου λέει “κυρία μου, δεν φαίνεστε κακοποιημένη”. Δηλαδή πώς πρέπει να έρθω; Με μαχαίρια στην πλάτη; Στα πατώματα;», ανέφερε χαρακτηριστικά η καταγγέλλουσα μιλώντας στον AΝΤ1.

Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες μέρες, στις 10 Ιουνίου, σε Αστυνομικό Τμήμα στο κέντρου της Αθήνας, όπου απευθύνθηκε η εν λόγω γυναίκα προκειμένου να καταγγείλει ότι ο σύντροφός της την κακοποιεί, έχοντας κάνει κατάληψη στο σπίτι της.

«Εκανα την πρώτη μήνυση για να τον συλλάβουν, πέρασε το εικοσιτετράωρο και δεν τον συνέλαβαν. Ξαναπήγα στην αστυνομία, δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη πουθενά. Εφτασα και στον εισαγγελέα. Εφυγα πάλι με την αίτηση: όπως την έδωσα, μου την παραδώσανε και έφυγα πάλι», υποστήριξε.

Προς απάντηση του σχετικού ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Την 10-06-2024, γυναίκα μετέβη σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής και κατήγγειλε ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Από τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία, χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button και ο δράστης αναζητήθηκε εντός των ορίων του αυτοφώρου. Ωστόσο, το θύμα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή (safe house) με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 11-06-2024, η καταγγέλλουσα μετέβη εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησε την απομάκρυνση του συντρόφου της από την κοινή οικία τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη συνδρομή δικαστικού λειτουργού, δεν δόθηκε σχετική άδεια για επέμβαση της Αστυνομίας εντός της οικίας. Σημειώνεται ότι το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 12-06-2024, η καταγγέλλουσα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση σε βάρος του συντρόφου της για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης λόγω της παρουσίας του εντός της κοινής τους οικίας. Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο εισαγγελέα, το θύμα ενημερώθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν στοιχειοθετείται το εν λόγω αδίκημα. Παράλληλα, το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται τέλος ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα επιχειρησιακά Γραφεία, τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και ενσυναίσθησης.

Η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση-διαβεβαίωση ότι  τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εργάζονται συστηματικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βρίσκονται κοντά σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα καταβάλλουν καθημερινή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή προστασία τους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...