Ο Αλέξης Τσίπρας είναι «εξαιρετικός λαϊκιστής αλλά κάκιστος πρωθυπουργός» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνει με δριμύτητα τη συμφωνία με τους δανειστές, την οποία χαρακτηρίζει «θαύμα ανικανότητας». Θεωρεί σημαντική τη νίκη του Μακρόν στη Γαλλία καθώς εκτιμά ότι «υπερασπίστηκε τη λογική από τις δυνάμεις του λαϊκισμού» και ο ίδιος υπόσχεται «πιο ευέλικτο κράτος» με «λιγότερους φόρους».
Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα γενιά που θα βγει μπροστά και θα υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Σε ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου Φεντερίκο Φουμπίνι αν η Ελλάδα ήταν το πείραμα των «αντισυστημικών» στην εξουσία απαντά: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα στη ζώνη του ευρώ που εξέλεξε μία λαϊκιστική κυβέρνηση. Οι λαϊκιστές παντού προτείνουν απλές λύσεις για σύνθετα προβλήματα, υποστηρίζουν πάντοτε ότι το λάθος είναι των άλλων, απευθύνονται στο συναίσθημα και όχι στη λογική και είναι ευρωσκεπτικιστές από τη φύση τους. Δεν διαθέτουν πραγματική εμπειρία διαχείρισης. Η Ελλάδα πλήρωσε υψηλό τίμημα. Το 2014 η ελληνική οικονομία είχε την πιο υψηλή ανάπτυξη μετά το Λουξεμβούργο. Στο τέλος του 2016 ήταν η μόνη χώρα σε ύφεση».
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος και εκτιμά ότι οι Ελληνες έχουν αποκτήσει πια ανοσία στον λαϊκισμό. «Αν αυτό δεν συνέβαινε ο ίδιος δεν θα είχα εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ» λέει. «Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός λαϊκιστής και κάκιστος πρωθυπουργός» προσθέτει.
Ο Φεντερίκο Φουμπίνι τον ρωτά αν το γεγονός ότι ο ίδιος είναι γιος Πρωθυπουργού αποτελεί απόδειξη του πόσο κλειστή παραμένει η ελληνική κοινωνία: «Σας διαβεβαιώνω ότι το να προέρχεσαι σήμερα από μία τέτοια οικογένεια δεν είναι πλεονέκτημα, ακριβώς γιατί όλοι μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Ηταν πλεονέκτημα στην αρχή της καριέρας μου, όχι πια. Χρειάστηκε να εργαστώ δύο φορές σκληρότερα για να πείσω τον κόσμο ότι αξίζω. Οταν έθεσα υποψηφιότητα για αρχηγός της ΝΔ ούτε ένας βουλευτής δεν ήταν μαζί μου. Ακριβώς επειδή προέρχομαι από το σύστημα γνωρίζω τι λάθος υπάρχει σε αυτό».
Σε ερώτηση του ιταλού δημοσιογράφου για τους «συνήθεις γνωστούς» της ΝΔ (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) οι οποίοι περιμένουν να νικήσει ο Μητσοτάκης για να ξαναπάρουν ένα μερίδιο της εξουσίας απαντά προσεκτικά: «Δεν αποκλείω το να έχω εσωτερικούς εχθρούς, δεν θα είναι περίπατος. Αλλά όλα τα κόμματα πρέπει να αλλάζουν αν δεν θέλουν να χαθούν. Αν νικήσω στις εκλογές θα το πετύχω χάρη σε ένα πρόγραμμα καθαρό».
Στο τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει για τα λάθη του παρελθόντος: «Εμείς χρειάστηκε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις σε καταστάσεις ακραίες. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται προτού τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου. Στην Ελλάδα δεν το κάναμε. Χρειάστηκε να χρεοκοπήσουμε για να καταλάβουμε ότι το μοντέλο δεν ήταν πια βιώσιμο».
Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη έδωσε στη δημοσιότητα και η ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί «θαύμα ανικανότητας» τη συμφωνία με τους δανειστές: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας του κ. Τσίπρα στην τελευταία αξιολόγηση είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά. Η ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε δημοσιονομικά μέτρα για δύο έτη, το 2019 και το 2020, μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος. Και μάλιστα, χωρίς να πάρει η Ελλάδα χρήματα. Εχουμε δεχθεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση. Είναι πράγματι ένα θαύμα ανικανότητας».
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών τονίζει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη μοντέρνα ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας», αλλά προσθέτει ότι «η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σκοτώνει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας». Εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί «δεν έχουμε μέχρι τώρα αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, ώστε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πραγματικά θέλουμε να πάμε μπροστά. Είναι ένας διαρκής αγώνας αξιοπιστίας. Και από τις δύο πλευρές. Διότι και οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος ζητούν περισσότερη λιτότητα από όση είναι αναγκαία». Και υπόσχεται «ένα πιο ευέλικτο κράτος» και «λιγότερους φόρους».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News