254
Συνεδρίαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου (φωτογραφία αρχείου) | Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου

Κύπρος: Παίρνουν πίσω την υπηκοότητα 39 ξένων επενδυτών

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 16:35
Συνεδρίαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου (φωτογραφία αρχείου)
|Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου

Κύπρος: Παίρνουν πίσω την υπηκοότητα 39 ξένων επενδυτών

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 16:35

Την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας για 39 επενδυτές και έξι μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την περαιτέρω διερεύνηση έξι πρόσθετων περιπτώσεων πολιτογραφήσεων, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Επειτα από σημερινή του συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε σε γραπτή του δήλωση:

«Οπως είναι γνωστό, η Ερευνητική Επιτροπή των Κατ΄Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών (η οποία συστάθηκε κατόπιν Διατάγματος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας) υπό την Προεδρία του κ. Νικολάτου, με το πόρισμά της υπέβαλε εισηγήσεις που, μεταξύ άλλων, διελάμβαναν τη διερεύνηση της πιθανότητας ανάκλησης αριθμού διαβατηρίων, όπως και εισηγήσεις για άλλες ενέργειες, για συνολικά 102 υποθέσεις.

Η αρμόδια μονάδα του υπουργείου Εσωτερικών, αφού μελέτησε τα ευρήματα του πορίσματος, υπέβαλε στο υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες υιοθέτησε.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας για 39 επενδυτές και έξι μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ακύρωση προηγούμενης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για πολιτογράφηση ενός επενδυτή και ενός εξαρτώμενου μέλους οικογένειας.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση έξι πρόσθετων περιπτώσεων, αλλά και να θέσει υπό συνεχή παρακολούθηση άλλες 47 περιπτώσεις στη βάση των προβλεπομένων διαδικασιών.

Για δυο περιπτώσεις, η εισήγηση της Ερευνητικής Επιτροπής ήταν να αποστερηθούν της κυπριακής υπηκοότητας, νοουμένου ότι διαπιστωνόταν μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του ΚΕΠ, δηλαδή νοουμένου ότι διαπιστωνόταν πως δεν διατηρούν στην κατοχή τους την επένδυση/μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία. Μετά από διερεύνηση όμως, διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους την επένδυση/μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία και συνεπώς δεν υφίσταται οποιοσδήποτε νομικός λόγος για αποστέρηση.

Η απόφαση θα γνωστοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News