306
Αρνητικός, όπως αναμενόταν, είναι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Κυπριακό: Ο ΟΗΕ προτείνει τριμερή συνάντηση, «όχι» από τον Τατάρ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 13:58
Αρνητικός, όπως αναμενόταν, είναι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Κυπριακό: Ο ΟΗΕ προτείνει τριμερή συνάντηση, «όχι» από τον Τατάρ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2024, 13:58

Τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 13 Αυγούστου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Ως αποτέλεσμα των δικών μας επίμονων προσπαθειών, τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, πάντα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έχω βολιδοσκοπηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για να συμμετάσχω στις 13 Αυγούστου σε τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Η ανταπόκρισή μου φυσικά και ήταν θετική και ευελπιστώ – δεν έχουμε μέχρι στιγμής ενημερωθεί – να υπάρξει και η ίδια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και η πραγματοποιήση της συνάντησης να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο κύπριος Πρόεδρος.

Αρνητικός εμφανίστηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κάποια πρόσκληση για συνάντηση στις 13 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στον δικτυακό τόπο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Kibris, ο Τατάρ είπε:«Κανείς δεν πρέπει να έχει την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Δεν υπάρχει κοινός τόπος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο. Αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει ανάγκη και για μια τριμερή συνάντηση ή υπό οποιοδήποτε άλλο σχήμα».

Ο ίδιος επέμεινε στα περί αναγνώρισης της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων. «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να στήσουν πάλι ένα παιχνίδι. Πρόθεσή τους είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προσπαθήσουν να πιέσουν την τουρκική πλευρά. Εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει όνειρα απατηλά και να λάβει υπόψη του τις πραγματικότητες στο νησί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...