Οι «open-ended» διεργασίες για το Κυπριακό
Πυκνώνουν οι συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στις διαφορετικές πλευρές και τους εξωτερικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο κυπριακό ζήτημα ενόψει της διάσκεψης που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνομιλήσουν τηλεφωνικά το άμεσο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. To βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, τετ α τετ συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη, όπως διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις». Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εργάζεται «κανονικά και συστηματικά» για την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, όπου θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν. Αντί, λοιπόν, της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί εκείνη μεταξύ των Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη.
Κινητοποίηση στην Αθήνα
Ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει για τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο σε συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μία ημέρα πριν, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διαδοχικών, κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει σχετικά με τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα.
Μέχρι τότε, ο ίδιος θα έχει ήδη αποκτήσει μία σαφέστερη εικόνα για τη στάση της τουρκικής πλευράς καθώς θα έχει προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του. Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ενώ η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Οπως είπε ο ίδιος, στο ταξίδι μεταξύ ΗΠΑ και Γενεύης, θα δει στο Λονδίνο τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.
Ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα τελειώσει γρήγορα, κάνοντας λόγο για μία «open-ended» (ρευστή, χωρίς σαφή κατάληξη) διαδικασία, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού. Ως προς το ενδεχόμενο επικοινωνίας του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν ο υπουργός τόνισε ότι «γίνονται πάρα πολλές συναντήσεις, οι οποίες προετοιμάζουν τον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ηγετών, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης».
Διεργασίες στην Κύπρο
Στην Κύπρο συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης προετοιμάζονται για τη νέα συνάντηση που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί το βράδυ της Κυριακής, 8 Ιανουαρίου, στη Γενεύη.
Ο κ. Αναστασιάδη έδωσε τον –σχετικά απαισιόδοξο- τόνο σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον Ακιντζί την Τετάρτη. Αφησε να εννοηθεί ότι η πολυαναμενόμενη πενταμερής διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιηθεί αν προηγουμένως δεν βρεθεί η τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εδαφικό ζήτημα. Ουσιαστικά η συνέχεια των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την ανταλλαγή χαρτών που θα κάνουν οι δύο πλευρές στις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Ο παράγοντας Ομπάμα
Αντίστοιχα αναμένεται να ενημερωθεί για τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τον Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο θα έχει συνάντηση την Πέμπτη. Ο κ. Ερντογάν δέχθηκε διακριτικές πιέσεις και από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί την Τρίτη, με αφορμή την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να εστιάσει πολυδιάστατα στην προοπτική λύσης του Κυπριακού, ενώ ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του για το ζήτημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πολιτικοί ηγέτες ευχήθηκαν η διαδικασία για το Κυπριακό να έχει αίσιο τέλος και να καταλήξει στην ένωση του νησιού αφού διασφαλιστεί μια διζωνική, δικοινοτική λύση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News