801
Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στη Γενεύη | REUTERS/Pierre Albouy

Τι αποκαλύπτουν οι χάρτες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 19:06
Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στη Γενεύη
|REUTERS/Pierre Albouy

Τι αποκαλύπτουν οι χάρτες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2017, 19:06

Σε συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί, και με την παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών επί του εδαφικού, το βράδυ της Τετάρτης, στη Γενεύη.

Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι προτάσεις είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Πάντως, όπως ανέφερε σε ένα πρώτο του σχόλιο ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών. «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

  • των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Εδαφικό
  • των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης
  • εκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.

Σύντομη συνάντηση είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λίγο μετά την άφιξη της ελληνικής αποστολής και τη ολοκλήρωση των συνομιλιών του κ. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η συνομιλία του κ. Κοτζιά με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα συνεχιζόταν σε δείπνο εργασίας.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών.

«Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες» είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιγράφοντας το κλίμα και την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό μικρότερο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο χάρτης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περιοχές της Μόρφου, της Κυθρέας, της Άσσια, της Βατυλή, της Λύση και του Κοντέα. Ωστόσο η διαρροή του χάρτη προκάλεσε ένταση στους κόλπους της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας». Επεσήμανε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση. «Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί» τόνισε.

map
Ο χάρτης που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»

Οσο για την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, θα καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2%. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή της η απεσταλμένη του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ραλλή Παπαγεωργίου, αν η τουρκοκύπρια πλευρά καταθέσει χάρτη που υπερβαίνει το 29,2% δεν θα γίνει η πολυμερής διάσκεψη της Πέμπτης, 12ης Ιανουαρίου.

Αλλά δεν είναι μόνο το εδαφικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν φέρεται να έστειλε αποστολή στον τουρκοκύπριο Ακιντζί καλώντας τον να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί τον Ακιντζί να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή συνθήκη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της ΕΕ εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο.

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων συζήτησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά την επικοινωνία των δύο ανδρών υπογραμμίστηκε η ανάγκη να βρεθεί λύση που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλέτα, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για μία ιστορική στιγμή, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για την επανένωση του νησιού». Οπως είπε, «είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν έχεις να κάνεις με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις και ρίσκα».

«Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Πιο μετριασμένη στάση κράτησε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Αϊντε σε διάσκεψη Τύπου στη Γενεύη. «Μην αναμένετε ότι θα επιστρέψουμε από την Γενεύη με μία συνολική λύση για το Κυπριακό. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει», είπε. «Οι ιστορικοί θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...