460
Πυκνό χιόνι κάλυψε τα πάντα στη Νεμπράσκα | bbc

Κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ: Νεκροί, ζημιές και αυστηρές προειδοποιήσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 16:11
Πυκνό χιόνι κάλυψε τα πάντα στη Νεμπράσκα
|bbc

Κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ: Νεκροί, ζημιές και αυστηρές προειδοποιήσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 16:11

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς ενα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας κινείται ανατολικά στις ΗΠΑ, προκαλώντας ανεμοστρόβιλους στις νότιες Πολιτείες και καλύπτοντας περιοχές με χιόνι.

Ενα νεαρό αγόρι και η μητέρα του σκοτώθηκαν στη Λουιζιάνα όταν το σπίτι τους καταστράφηκε από ανεμοστρόβιλο. Οι διασώστες έψαχναν για ώρες να εντοπίσουν τη μητέρα και τον γιο της, σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Σρίβπορτ.

Το σώμα του οκτάχρονου αγοριού βρέθηκε σε μια δασώδη περιοχή μισό μίλι από το σπίτι της οικογένειας, ενώ η 30χρονη μητέρα του εντοπίστηκε περίπου έναν δρόμο μακριά από το κατεστραμμένο σπίτι, κάτω από έναν σωρό από συντρίμμια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

O ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Λουιζιάνα την Τετάρτη (Mike Ibert/via REUTERS)

Μια 56χρονη γυναίκα βρέθηκε επίσης νεκρή έξω από το σπίτι της στο Σεντ Τσαρλς Πάρις, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Το υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνα είπε ότι σκοτώθηκε εξαιτίας ενός ανεμοστρόβιλου που κατέστρεψε το σπίτι της.

Η κακοκαιρία έφερε επίσης συνθήκες χιονοθύελλας στα Μεσοδυτικά, με δρόμους και σχολεία να παραμένουν κλειστά και ορισμένες περιοχές να αναφέρουν έως και 1,2 μέτρα χιονιού.

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 3.300 πτήσεις είχαν καθυστερήσει και περισσότερες από 150 ακυρώθηκαν. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε τέσσερις πολιτείες (Νεμπράσκα, Ουαϊόμινγκ, Νότια Ντακότα και Μινεσότα) βρίσκονταν υπό προειδοποίηση για χιονοθύελλα, με τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές χιονοπτώσεις να δυσκολεύουν τις μετακινήσεις. Εκατομμύρια ακόμη πολίτες σε όλη τη χώρα βρίσκονταν υπό λιγότερο αυστηρούς συναγερμούς.

Οι ειδικοί προβλέπουν σφοδρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους κατά μήκος των ακτών του Κόλπου, από τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή μέχρι την Αλαμπάμα και περιοχές της Φλόριντα.

Στη μικρή πόλη Φάρμβιλ περίπου 160 χλμ. μακριά, τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ανεμοστρόβιλο, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KNOE. Τουλάχιστον 18 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν το Τέξας, τη Λουιζιάνα, την Οκλαχόμα και τον Μισισιπή την Τρίτη (13/12), τραυματίζοντας κατοίκους και καταστρέφοντας σπίτια και κτίρια.

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Πρόκειται για ένα αρκετά ισχυρό σύστημα καταιγίδων», είπε στο BBC ο Ριτς Οτο, μετεωρολόγος του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού. «Αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη από τη μέση χειμερινή καταιγίδα».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εκατοντάδες διακοπές πτήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας Φορτ Γουόρθ στο Τέξας και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με το FlightAware.com. Η κακοκαιρία πλήττει επίσης τον Καναδά, φέρνοντας χιόνια και ισχυρούς ανέμους στα νότια της χώρας.

Βροχές, χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στα ανώτερα μεσοδυτικά και βορειοανατολικά των ΗΠΑ την Πέμπτη (15/12), ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με την κακοκαιρία να φέρνει ισχυρούς ανέμους και χιόνι σε περιοχές της Καλιφόρνιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...