482
Tην ανιούσα παίρνουν οι τιμές σε βασικά αγαθά - αισθητές ήδη οι ανατιμήσεις στην αγορά | Reuters

Κύμα ανατιμήσεων στην αγορά – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 13:36
Tην ανιούσα παίρνουν οι τιμές σε βασικά αγαθά - αισθητές ήδη οι ανατιμήσεις στην αγορά
|Reuters

Κύμα ανατιμήσεων στην αγορά – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 13:36

Αντιμέτωπη με ένα κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και ειδικά στον τομέα ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο) βρίσκεται η ελληνική κοινωνία –και μαζί της η κυβέρνηση. Ηδη το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις –με τις σχετικές ανακοινώσεις να εκτιμάται ότι θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ– καθώς όπως υπογραμμίστηκε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και την καθημερινότητα των πολιτών, και αν ξεφύγει, μπορεί να επιφέρει σημαντικούς κλυδωνισμούς σε πολιτικό επίπεδο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, φέρεται να προχώρησε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού σε  αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης όσον αφορά την εικόνα βασικών καταναλωτικών αγαθών (ψωμί, καφές και άλλα τρόφιμα).

Για αυξήσεις έως και 50% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο, λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, προειδοποίησε από την πλευρά του και υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν εν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση και υπενθύμισε το εργαλεία που έχουν στα χέρα τους οι καταναλωτές, το e-katalanotis.

«Eχουμε φτιάξει», είπε, μία υπηρεσία και «ο πολίτης, κάνοντας χρήση του e-katanalotis πριν από τα ψώνια του, μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι. Το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο Ανάπτυξης δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του την Παρασκευή έκανε λόγο για αντισταθμιστικές πολιτικές για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών.

«Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία όπου η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία για τις  αυξήσεις που έχουν γίνει ήδη αισθητές στην αγορά, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί, ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει “φωτιά” σε όλο τον κόσμο, από τις ζωοτροφές μέχρι τον χάλυβα, κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας χωρίς αμφιβολία».

«Η κυβέρνηση προφανώς παρακολουθεί το φαινόμενο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά εκτός της ατζέντας στο υπουργικό, κυρίως στη ΔΕΗ, γιατί είναι κρίσιμο, μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά και όλους μας, νοικοκυριά επιχειρήσεις, τον καθένα και την καθεμιά», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...