365
Το κύκλωμα, όπως αποδείχθηκε, είχε καλές προσβάσεις στη Δικαιοσύνη | Alexandros Michailidis / SOOC

Κύκλωμα με πλοκάμια στη Δικαιοσύνη και στην Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 09:48
Το κύκλωμα, όπως αποδείχθηκε, είχε καλές προσβάσεις στη Δικαιοσύνη | Alexandros Michailidis / SOOC

Κύκλωμα με πλοκάμια στη Δικαιοσύνη και στην Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 09:48

Ενα κύκλωμα το οποίο το είχε… όλα: ναρκωτικά, προσβάσεις στη Δικαιοσύνη και λαθρεμπόριο χρυσού με τάματα πιστών. Η δράση του αποκαλύφθηκε από τις Αρχές με εμπλοκή και της ΕΥΠ, η οποία πραγματοποίησε αποκαλυπτικές ακροάσεις τηλεφωνικών κλήσεων.

Η υπόθεση περιγράφεται από την «Καθημερινή» και δεν αποκλείεται τελικά να οδηγήσει στην αποκάλυψη μίας σημαντικής εστίας διαφθοράς στη Δικαιοσύνη καθώς, εξ όσων αποκαλύπτονται, είναι εμφανές ότι υπήρξε μηχανισμός που έκανε «διαχείριση» υποθέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν στο Μαρτίνο της Φθιώτιδας αποκαλύφθηκε υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης, η οποία έφερε στο φως το πρόσωπο ενός Αλβανού με την κωδική ονομασία «Σωκράτης». Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Κεντρικό ρόλο στις δραστηριότητες του δικτύου φέρεται να είχε ένας 42χρονος Έλληνας, τον οποίο οι συνεργάτες του προσφωνούσαν «πρόεδρο». Την περίοδο της έρευνας έμενε σε πολυτελές διαμέρισμα στα νότια προάστια, γευμάτιζε καθημερινά σε ακριβά εστιατόρια και οδηγούσε τζιπ αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ για λαθρεμπόριο χρυσού από ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας. Ως άμεσοι συνεργάτες του εμφανίζονται δύο ακόμα Έλληνες, ηλικίας περίπου 40 ετών, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση των ναρκωτικών.

Στη διάρκεια των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν επαφές με άτομα από τον χώρο της Δικαιοσύνης, της Πολιτικής και της Εκκλησίας χάρη στις οποίες «πουλούσαν» εξυπηρετήσεις σε τρίτους. Προέκυψαν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις για χρηματισμό ακόμα και ιερωμένου, με τη μεσολάβηση του οποίου εξασφάλιζαν προνομιακές, εμπορικές σχέσεις με εκκλησιαστικά ιδρύματα της χώρας.

Οι ερευνητές του ΣΔΟΕ στο πόρισμά τους επισημαίνουν ότι ο αποκαλούμενος «πρόεδρος» και οι συνεργάτες του, χάρη σε γνωριμίες και επαφές με τρεις τουλάχιστον δικαστικούς υπαλλήλους πιθανόν δε και με δικαστικούς λειτουργούς επηρέαζαν αποφάσεις δικαστηρίων, αποκτούσαν πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα, «εξαφάνιζαν» εντάλματα ή περιοριστικούς όρους εις βάρος κατηγορουμένων.

Από την έρευνα του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι ο «πρόεδρος» και οι συνεργάτες του ήταν αφανείς ιδιοκτήτες εταιρείας εμπορίας χρυσού, που είχε αναλάβει τη «διαχείριση» των ταμάτων από προσκυνηματικό χώρο. Τι ακριβώς έκαναν; Μετέφεραν τα χρυσά τάματα στην Τουρκία για λιώσιμο και καθαρισμό και στη συνέχεια απέδιδαν το χρυσάφι (σε πλάκες) στο εκκλησιαστικό ίδρυμα. Οχι πάντα νόμιμα. Όταν μάλιστα ένα από τα φορτία χρυσού δεσμεύθηκε από τελωνειακή αρχή της χώρας, κατάφεραν να αποδεσμεύσουν -όπως ανέφεραν στις συνομιλίες τους- χάρη στη διαμεσολάβηση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...