863
O Τσιμίκας στο ματς της Λίβερπουλ με την Κρίσταλ Πάλας | REUTERS/Peter Powell

Κώστας Τσιμίκας, ο Ελληνας… από το Λίβερπουλ

Sportscaster Sportscaster 23 Σεπτεμβρίου 2021, 16:37
O Τσιμίκας στο ματς της Λίβερπουλ με την Κρίσταλ Πάλας
|REUTERS/Peter Powell

Κώστας Τσιμίκας, ο Ελληνας… από το Λίβερπουλ

Sportscaster Sportscaster 23 Σεπτεμβρίου 2021, 16:37

Ο Αντι Ρόμπερτσον αγωνίζεται στη Λίβερπουλ από το καλοκαίρι του 2017. Είναι αρχηγός της εθνικής ομάδας της Σκωτίας, κι ένας από τους καλύτερους -αν όχι ο κορυφαίος- αριστερούς μπακ της Ευρώπης. Με τους «Reds» έχει κατακτήσει, το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος που γιόρτασε το «Ανφιλντ» έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Σε όλους αυτούς τους θριάμβους έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο – οι οπαδοί τον λατρεύουν. Το οτι κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τον συγκρίνουν με τον Κώστα Τσιμίκα, είναι για τον 25χρονο Σαλονικιό ένα «παράσημο» που ούτε ο ίδιος περίμενε.

Μέχρι πριν από δύο μήνες, το μέλλον του «Τσίμι» στο Λίβερπουλ ήταν εξαιρετικά αβέβαιο. Το σενάριο οτι θα συνέχιζε την καριέρα του σε άλλον (μικρομεσαίο) αγγλικό σύλλογο, ως δανεικός, ακουγόταν όλο και πιο πολύ. Σε όλη την περασμένη σεζόν είχε πάρει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής (στην Πρέμιερ Λιγκ, μόλις πέντε λεπτά!), και ο Γίργκεν Κλοπ έδειχνε να μην τον εμπιστεύεται, αν και τον Αύγουστο του 2020 ο έλληνας διεθνής είχε κοστίσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Αλλά τα πράγματα, που δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.

Ο γερμανός τεχνικός, με τη μεθοδικότητα και την υπομονή που διακρίνει τους προπονητές – δασκάλους, τον προετοίμαζε για τη μετάβαση από ένα πρωτάθλημα χαμηλού ανταγωνισμού, όπως το ελληνικό, στην Πρέμιερ Λιγκ – την πιο απαιτητική ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη. Και ο Τσιμίκας, έχοντας κλείσει τ’ αυτιά του στις Κασσάνδρες, δούλευε σκληρά για να διορθώσει τις αδυναμίες του. Είχε φανεί, ήδη, από τα καλοκαιρινά φιλικά της Λίβερπουλ με την Στουτγκάρδη, τη Χέρτα Βερολίνου και την Οσασούνα, στα οποία είχε εντυπωσιάσει με τις επιθετικές του πρωτοβουλίες, τις καθοριστικές πάσες και την αντοχή του.

Σύντομα θα του δινόταν και η ευκαιρία να αποδείξει την πρόοδό του. Ακόμη κι αν ο Ρόμπερτσον δεν τραυματιζόταν μερικές μέρες πριν από την έναρξη του νέου αγγλικού πρωταθλήματος (2021-2022), θα ήταν πολύ δύσκολο να αγωνιστεί κι εφέτος σε όλα τα ματς της ομάδας του, με τις ανεξάντλητες δυνάμεις που εμφάνισε στις δύο τρεις προηγούμενες σεζόν.

Στις 14 Αυγούστου, στο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής εναντίον της Νόριτς, ο Τσιμίκας βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα της Λίβερπουλ για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Η εμφάνισή του δεν είχε καμία σχέση με τις περυσινές. Στο επόμενο ματς -το πρώτο που διεξήχθη στο «Ανφιλντ» παρουσία θεατών μετά τις 11 Μαρτίου του 2020- κατέγραψε και την πρώτη του «ασίστ» στο αγγλικό πρωτάθλημα. Τα πήγε τόσο καλά, ώστε ο Κλοπ τον έβγαλε από τον αγώνα λίγο πριν από τη λήξη του, μόνο και μόνο για να δώσει στους θεατές την ευκαιρία να τον χειροκροτήσουν. «Ελαμψε» και στα άλλα ματς, στα οποία χρησιμοποιήθηκε: με την Τσέλσι και την Κρίσταλ Πάλας. Και το βράδυ της περασμένης Τρίτης διέβη οριστικά τον ποταμό της αναγνώρισης.

Στο «Κάροου Ρόουντ» η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε τη Νόριτς του Τζόλη και του Γιαννούλη, για το Λιγκ Καπ αυτή τη φορά. Ο Τσιμίκας «σέρβιρε» το δεύτερο από τα τρία τέρματα των «Κόκκινων», ενώ είχε εκτελέσει και το κόρνερ από το οποίο προήλθε το πρώτο. Δημιούργησε τέσσερις φάσεις για γκολ, σημείωσε απόλυτη επιτυχία στα τάκλιν και τις εναέριες μονομαχίες του, και οι μεταβιβάσεις του είχαν ακρίβεια 67% – διόλου άσχημα για αμυντικό. Οι επιδόσεις του, όπως κι αυτές στην αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας, δεν διέφεραν πολύ από εκείνες του Ρόμπερτσον. Ενα επιπλέον στατιστικό στοιχείο που πιστώνεται στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού είναι οτι και στα τέσσερα παιχνίδια που επιλέχθηκε για το αρχικό σχήμα, η Λίβερπουλ δεν δέχτηκε γκολ.

Μετά το προχθεσινό παιχνίδι ο επίσημος λογαριασμός της Λίβερπουλ στα social media γέμισε με αποθεωτικά σχόλια οπαδών για τον «Crosstas» -από τη λέξη «Cross», που σημαίνει σέντρα, και την κατάληξη του ονόματός του (Κώστας)- παρά το γεγονός οτι οι άγγλοι φίλαθλοι τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στους γηγενείς παίκτες. Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αναρτήσεις:

«Λυπάμαι που το λέω, γιατί ο Ρόμπο (Ρόμπερτσον) έχει προσφέρει πολλά, αλλά αυτός ο τύπος (Τσιμίκας) είναι καλύτερος. Σίγουρα, έχει καλύτερη σέντρα».

«Είναι καλός! Τέτοιους παίκτες θέλουμε, για να αποκτήσουμε βάθος ως ομάδα. Οχι τον Εμπαπέ και τον Χάαλαντ».

«Το καλύτερό μας αριστερό μπακ».

«Μπράβο στον Κλοπ για την εμπιστοσύνη που του έδειξε».

«Εχει τη νοοτροπία του πρωταθλητή, και ο ανταγωνισμός με τον Ρόμπερτσον θα τον βοηθήσει».

«Αυτήν την περίοδο θα ξεκινούσα την ομάδα με τον Κώστα. Ο Ρόμπο δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην επίθεση».

«Φανταστείτε πόσο καλύτερος θα ήταν, αν κοιμόταν λίγο παραπάνω…» (το πάντοτε νυσταγμένο βλέμμα του Κώστα έχει συζητηθεί πολύ στο Λίβερπουλ).

Μέχρι και μπλουζάκια κυκλοφόρησαν -και φορέθηκαν- με τ’ όνομά του. Σε κάποια αναφέρεται ως «Greek scouser» (στην αγγλική αργκό, scousers είναι αυτοί που κατάγονται από το Λίβερπουλ).

Πέρασε πολλά, τους προηγούμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, δύο τραυματισμούς, ενώ προσβλήθηκε και από Covid-19. Ισως, κάποιες στιγμές να ένιωσε και αδικημένος από τις επιλογές του προπονητή του. Αλλά ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει και να προσπαθεί. Κατά πως φαίνεται, έφτασε η στιγμή της δικαίωσης των κόπων του – και της υπομονής του Κλοπ.

Πλέον, η Λίβερπουλ διαθέτει δύο top-class αριστερούς μπακ (άραγε, ποιον θα προτιμήσει ο Γερμανός το Σάββατο για τον εκτός έδρας αγώνα με την Μπρέντφορντ;), και ο Τσιμίκας ζει τις καλύτερές του μέρες στο Μερσεϊσάιντ. Από την αφάνεια πέρασε στα χείλη του Kop -της εξέδρας των φανατικών οπαδών- και τώρα διεκδικεί μια θέση στην καρδιά τους. Σαν αυτή που είχε κερδίσει πριν από μια δεκαετία ο Σωτήρης Κυργιάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...