Ολοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στην παρουσίαση της «Αυτοβιογραφίας» (εκδ. Gutenberg) του διεθνούς φήμης έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, συμφώνησαν ότι ήταν σε μεγάλα κέφια. Και έτσι είχε όρεξη να μοιραστεί με το πολυάριθμο κοινό μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, αλλά και την τέχνη του.
«Εχουμε μία καταπληκτική χώρα, ο ελληνισμός της δεν σε εγκαταλείπει ποτέ» είπε βαθιά συγκινημένος ο πολιτογραφημένος Γάλλος διάσημος σκηνοθέτης, καταχειροκροτούμενους από το κοινό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπότιτλος του βιβλίου του «Πήγαινε εκεί που είναι αδύνατο να πας» και μόνο από αυτόν, παίρνεις μια γερή γεύση για όλα όσα περικλείει στις σελίδες του.
Πώς τα κατάφερε αλήθεια από νεαρός γιός κυνηγημένου Αριστερού με πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων να φτάσει στη Γαλλία 22 ετών και να διατρέξει τέτοια συναρπαστική διαδρομή χωρίς να ξεχάσει ποτέ από πού ήρθε και χωρίς να χάσει ποτέ τη σεμνότητα του, όσα κι αν κατάφερε κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του;
«Δεν πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης είναι Θεός. Εξάλλου δεν πολυπιστεύω στον Θεό. Απλά είχα την τύχη να έχω δίπλα μου σπουδαίους ηθοποιούς, να αναπτύξω στη Γαλλία εξαρχής σχέσεις με πασίγνωστους καλλιτέχνες, με πολιτικούς που μοιραζόμασταν απόψεις, να βρεθώ σε μία κοινωνία που μου επέτρεψε να κάνω όσα ήθελα, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Και φυσικά, η τέχνη δεν είναι θεόσταλτη, απαιτεί πολλή δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλευρό του στην παρουσίαση του βιβλίου, ήταν ο Βασίλης Βασιλικός «φίλος κι αδελφός» όπως χαρακτήρισε την μακρόχρονη φιλία τους ο συγγραφέας του «Ζ», την κινηματογραφική μεταφορά του οποίου έχει υπογράψει ο Κώστας Γαβράς.
Πρόκειται για μία πολιτική ταινία που λόγω θέματος – δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη-, κανείς δεν την ήθελε στην εποχή της, όλη τη φοβούνταν, όμως κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1970.
Αντιθέτως, η επίσης εξαιρετική ταινία τού Κώστα Γαβρά «Hanna K.» (1983), υποτιμήθηκε λόγω της φιλοπαλαιστινιακής της στάσης. Ιδιαίτερη στιγμή της χθεσινής παρουσίασης, η ανάγνωση του ενός αποσπάσματος του βιβλίου από τον Βασίλη Βασιλικό, στο οποίο ο Γαβράς αναφέρεται σ΄αυτή την παραγνωρισμένη ταινία.
Καθισμένη στην πρώτη σειρά της Ταινιοθήκης βρισκόταν η Μισέλ Ρέι – Γαβράς, σύντροφος του εδώ και πενήντα χρόνια, μητέρα των τριών παιδιών τους και παραγωγός των ταινιών του.
Στην «Αυτοβιογραφία» του ο διακεκριμμένος σκηνοθέτης αναφέρεται και στην προσωπική τους σχέση, μια πολύ δυνατή σχέση ζωής. Δίπλα της καθόταν η Δανάη Στράτου, σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς η επόμενη ταινία του Γαβρά πραγματεύεται τα οικονομικό-πολιτικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, βασισμένη στο βιβλίο του Γ. Βαρουφάκη.
Στην παρουσίαση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, οι Λυδία Κονιόρδου, Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ρωμαίος, Παντελής Βούλγαρης, Φώτος Λαμπρινός, Γιώργος Βότσης, Γιώργος Νταλάρας, Τάσος Μπουλμέτης κ.ά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News