563
Υπό το βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για την Κωννσταντινούπολη | REUTERS/Murad Sezer

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 20:12
Υπό το βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για την Κωννσταντινούπολη
|REUTERS/Murad Sezer

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 20:12

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Η τουρκική αντιπολίτευση ψάχνει μία νέα αρχή μετά από μία ακόμα οδυνηρή ήττα που υπέστη στις προεδρικές εκλογές από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δημοτικές εκλογές του 2024 θεωρούνται ένα νέο τεστ για την ισχύ της τουρκικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με  τους Financial Times.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο Ιμαμόγλου, ένας από τους κύριους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, κάλεσε την αντιπολίτευση της Τουρκίας να «ενώσει τις δυνάμεις της» για να κερδίσει ξανά την Κωνσταντινούπολη.

«Η επίλυση των γιγαντιαίων προβλημάτων της Κωνσταντινούπολης είναι ένα πεδίο δοκιμών για την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας», δήλωσε ο Ιμάμογλου.  «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νίκη στην Κωνσταντινούπολη σημαίνει νίκη στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Η ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, που χαρακτηρίστηκαν ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυριαρχία του Ερντογάν τις δύο δεκαετίες από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έχει προκαλέσει αναταραχή στην αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του πολιτική καριέρα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η ανάκτηση του ελέγχου της πόλης -που φιλοξενεί σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας- αποτελεί προτεραιότητα για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2024.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ιμάμογλου και ο δημοφιλής δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν τους έχει ανακοινώσει ακόμη ως υποψηφίους του κόμματος.

Ο Ιμαμόγλου έχει αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις από την ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση του Ερντογάν από τότε που κέρδισε τον έλεγχο της πόλης το 2019.

Εχει ήδη καταδικαστεί για «προσβολή» εκλογικών αξιωματούχων, απόφαση στην οποία έχει ασκήσει έφεση. Αν την χάσει όμως, δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα.

Η κατηγορία εναντίον του επικρίνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιμετωπίζει επίσης μια ξεχωριστή υπόθεση, στην οποία κατηγορείται για διαφθορά.

«Εχουμε δει στο παρελθόν ότι έχουν δοκιμάσει πολλούς τρόπους να πάρουν τον δήμο της Κωνσταντινούπολης και θα συνεχίσουν να προσπαθούν», δήλωσε ο Ιμάμογλου την Τρίτη.

Το 2019, οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη είχαν επαναληφθεί με απόφαση του ανωτάτου εκλογικού σώματος της Τουρκίας, αλλά ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει και τη δεύτερη φορά.

Η προεκλογική εκστρατεία για την Κωνσταντινούπολη ξεκινά σε μια δύσκολη στιγμή για την αντιπολίτευση της Τουρκίας. Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του βασικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος CHP της Τουρκίας εδώ και 13 χρόνια, έχει επικριθεί έντονα από πρώην μέλη της Συμμαχίας του για την ήττα στις εκλογές του Μαΐου.

Ο Ιμάμογλου, μέλος του CHP, ζήτησε «αλλαγή», αλλά όχι την απομάκρυνση του αρχηγού.

Ο δήμαρχος θα χρειαστεί βοήθεια από πολλές πλευρές για να ενισχύσει τη θέση του στις τοπικές εκλογές του επόμενου έτους.

Το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και το Καλό Κόμμα, που υποστήριξαν τον Κιλιτσντάρογλου στις εθνικές εκλογές, δεν έχουν ακόμη υποδείξει ποιον θα υποστηρίξουν.

«Βλέπω αυτή την ήττα [στις γενικές εκλογές] ως την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ριζοσπαστική και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία ανανέωσης στο κόμμα μας», δήλωσε ο Ιμάμογλου, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παραμερίσουμε τις συζητήσεις μεταξύ μας και να επικεντρωθούμε σε αυτή τη διαδικασία ως έθνος».

Ο Ιμάμογλου θεωρείται η καλύτερη ευκαιρία του CHP να διατηρήσει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι η απώλεια των γενικών εκλογών τον Μάιο έχει ενοχλήσει τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης και η απογοήτευσή τους με το CHP θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...