708
|

Κωδικός «επιτάχυνση»: Στη «μάχη» Freedom pass, ραντεβού αυθημερόν και κατ’ οίκον εμβολιασμός

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 09:01

Κωδικός «επιτάχυνση»: Στη «μάχη» Freedom pass, ραντεβού αυθημερόν και κατ’ οίκον εμβολιασμός

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 09:01

Ραντεβού για εμβολιασμό αυθημερόν θα μπορούν να κλείνουν από σήμερα, Τρίτη, οι πολίτες, με οποιοδήποτε εμβόλιο, ενώ ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της J&J.

Σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα freedompass.gov.gr για την οικονομική ενίσχυση των εφήβων από 18 έως 24 ετών με την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19.

Oσον αφορά τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να δηλώσει τους ασθενείς του, έτσι ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η πιστοποίηση και η ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε γιατρό στην Ελλάδα, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα.

Η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά άτομα τα οποία έχουν σοβαρή, εκτός από τη λειτουργικότητά τους, και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης. Πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, είτε σε περιπτώσεις που έχουν βαριά ψυχική νοητική νόσο, παραδείγματος χάρη, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ.

Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτες γιατρούς, είτε από κινητά συνεργεία της «Επιχείρησης Ελευθερία».

Ηδη ο κατ’ οίκον εμβολιασμός έχει ξεκινήσει σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, ενώ οι νέοι, ηλικίας από 18-24 ετών, μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ, με το που ολοκληρώσουν την πρώτη δόση ή τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Οι ενδιαφερόμενοι, για να κάνουν την αίτησή τους, θα μπαίνουν στη πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, ενώ σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κωδικούς, θα πρέπει να πάει στο ΚΕΠ. Από εκεί και πέρα, ο δικαιούχος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω e-mail και SMS, καθώς ο τραπεζικός φορέας θα επικοινωνεί απευθείας με τον πολίτη εντός δύο έως τριών ημερών και θα του δίνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τηλεφώνου του κατόχου.

Το freedompass αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τουρισμός και πολιτισμός, δηλαδή θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, e-shops, αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακούς χώρους, κινηματογράφους, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.ά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των νέων 18-24 ετών που έκλεισαν το ραντεβού μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου κινήτρου και πλέον φτάνουν τους 125.000, ενώ από τις 28 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για το freedom pass, κλείστηκαν συνολικά από 542.000 πολίτες νέα ραντεβού.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν, με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές, τέλη Αυγούστου.

Προτού πάει κάποιος διακοπές, πρόσθεσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών), τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες  για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά», είπε, και αυτό που εξετάζεται από την Επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες, ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένειά τους ευάλωτα άτομα, καθώς, όπως εξήγησε, ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία, ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια.

Στόχος μας, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λοίμωξη.

Σε κάθε περίπτωση, η καθηγήτρια χαρακτήρισε μονόδρομο το άνοιγμα σχολείων και των πανεπιστημίων, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Ειδικά για τα πανεπιστήμια, όπως ξεκαθάρισε, είτε θα μπαίνουν εμβολιασμένοι φοιτητές είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα τεστ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τέλος, θέμα λίγων ημερών είναι νομοθετική κωδικοποίηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που θα δοθεί προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή Βιοηθικής και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...