408
Πολίτες βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Κωδικός «6» μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια;

Πολίτες βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Κωδικός «6» μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια;

Αλλαγές στον κωδικό «6», που χρησιμοποιούν οι πολίτες για άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο, μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί η έντονη κινητικότητα εν μέσω lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, φέρεται να είναι ο περιορισμός του κωδικού «6» που αποστέλλουν οι πολίτες στο πενταψήφιο 13033.

Με τον νέο κανόνα που θα εφαρμοστεί, ο κωδικός δεν θα ισχύει για τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα ή τα μηχανάκια, αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα και αναζητούνται λύσεις έτσι ώστε να μειωθεί η μεγάλη κινητικότητα που παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, σημαίνει στην πράξη ότι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6» για βόλτα με το κατοικίδιο μόνο κοντά στο σπίτι τους.

Το ίδιο θα ισχύσει και για την άσκηση, καθώς οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν ότι πλέον είναι αρκετοί οι πολίτες που στέλνουν μήνυμα για κατ’ εξαίρεση άσκηση και πηγαίνουν εκδρομές εντός της Αττικής ή επισκέψεις σε άλλα σπίτια.

Μία άλλη λύση που μελετάται από την κυβέρνηση είναι ένα καθολικό lockdown για 15 ημέρες, κάτι όμως που δεν φαίνεται να προκρίνεται προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε πει ότι διαδημοτικές μετακινήσεις με τη χρήση του κωδικού «6» είναι δύσκολο να απαγορευτούν, για δύο λόγους (εδώ).

Πρώτον, διότι το μέτρο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και, δεύτερον, επειδή αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.

«Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής, τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης», είχε πει ο κ. Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα εν μέσω lockdown, αποδεικνύεται ότι οι κανόνες δεν τηρούνται από αρκετούς πολίτες, και το μέτρο έπεσε και πάλι στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Επίσης, με το νέο μέτρο, κάποιος, για παράδειγμα που μένει στον Δήμο Αθηναίων, θα μπορεί να μετακινηθεί με τα πόδια στον Δήμο Δάφνης για άσκηση, όχι όμως να φτάσει μέχρι τον Δήμο Βουλιαγμένης και να κατέβει στην παραλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...