Εν αγνοία τους ή μη, η συνομιλία που είχαν με ανοκτά μικρόφωνα, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, με την γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κατέδειξε τον έντονο εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο διάλογος που ακούστηκε από τα ανοικτά μικρόφωνα είχε ως εξής:
Μπορέλ: Πώς ήταν;
Κάρενμπαουερ: Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά.
Μπορέλ: Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Κάρενμπαουερ: Ναι, ναι.
Μπορέλ: Θεωρούν ότι οι Ελληνες δεν είναι αξιόπιστοι.
Κάρενμπαουερ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Ανγκελα Μέρκελ με Ερντογάν την Παρασκευή.
Ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί πια να κρύψει τον εκνευρισμό του για τις κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα -και όχι μόνο. Την Τετάρτη εξαπέλυσε -σε συνέχεια εκείνων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου- ευθείες απειλές (εδώ) για πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, σε μία ύστατη προσπάθεια να εκβιάσει τις χώρες που είτε παίρνουν θέση στο πλευρό της Αθήνας ((Γαλλία Ιταλία κ.α. / περισσότερα εδώ), είτε προσπαθούν να φέρους εις πέρας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο (Γερμανία).
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν όμως σαφής στην ομιλία του (εδώ) στην Ολομέλεια της Βουλής: «Δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση των χειρισμών μας από τις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας», παρατήρησε, καθώς μετά από αρκετά χρόνια η ελληνική διπλωματία πέρασε από την περίοδο της αντίδρασης σε αυτή της δράσης.
Λίγες ώρες αργότερα -και ενώ είχε προηγηθεί η shuttle diplomacy του γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, με τη διπλή επίσκεψη σε Αθήνα και Αγκυρα (που από ό,τι φαίνεται δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα), ήρθαν τα τηλεφωνήματα Τραμπ σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, ως ύστατη παρέμβαση άμβλυνσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο, φαίνεται ότι ενοχλούν ακόμα και όσους τηρούσαν εξόφθαλμα φιλοτουρκική στάση τον τελευταίο καιρό, όπως για παράδειγμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που όλως αιφνιδίως, θυμήθηκε ότι η Η Τουρκία εμποδίζει τις προσπάθειες της Συμμαχίας και της ΕΕ για επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη!
Σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η ατλαντική συμμαχία αναζητεί τρόπους να συντονιστεί με την επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, που η Τουρκία διατείνεται ότι στρέφεται εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου αναμετρώνται με εκείνα της ΚΕΣ.
Πολλοί στην ΕΕ είναι πια πεπεισμένοι ότι η Αγκυρα δεν συνεργάζεται απλούστατα διότι είναι η ίδια αυτή που προμηθεύει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.
Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκφράσει εκ νέου τη βούλησή της να υπάρξει συντονισμός με την πρωτοβουλία του NATO στο Βερολίνο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.
Εν τω μεταξύ έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να το παραβιάζουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News