634
| Shutterstock / Creative Protagon

Ξέσπασε γερμανο-τουρκικός πόλεμος για το… ντονέρ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 12:13
|Shutterstock / Creative Protagon

Ξέσπασε γερμανο-τουρκικός πόλεμος για το… ντονέρ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 12:13

Γερμανία και  Τουρκία ξιφουλκούν πάνω από το… ντονέρ κεμπάπ, καθώς το Βερολίνο βάζει εμπόδια την προσπάθεια της Αγκυρας να το κατοχυρώσει στην ΕΕ, όπως έχουν κάνει οι Ιταλοί με τη ναπολιτάνικη πίτσα κι εμείς με τη φέτα.

Ο καυγάς, σύμφωνα με τον Guardian, ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για να καταχωρίσει την επωνυμία «ντονέρ» ως «κατοχυρωμένη παραδοσιακή σπεσιαλιτέ» της σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει η ονομασία ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από εκείνους που συμμορφώνονται με προκαθορισμένες μεθόδους παραγωγής και αυστηρές προδιαγραφές για τον συγκεκριμένο μεζέ. Αν και η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει δικαίωμα να ζητήσει κατοχύρωση προϊόντος, όπως μπορούν να κάνουν τρίτες χώρες μπορούν να καταχωρίσουν προϊόντα για προστασία σε αυτήν.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι αυτό θα δημιουργούσε μεγάλα γραφειοκρατικά ζητήματα και θα ανέβαζε την τιμή του πιο δημοφιλούς εδέσματος στη χώρα. Καθώς ο λεγόμενος «πληθωρισμός του ντονέρ» είναι ήδη ένα εκρηκτικό ζήτημα, αντιπροσωπεύοντας την άνοδο του κόστους ζωής στο μυαλό των πολιτών, ενόψει των κομβικών πολιτειακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο κατέθεσε το βέτο του λίγο πριν εκπνεύσει η ευρωπαϊκή προθεσμία, την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Εάν η προσπάθεια της Αγκυρας αποδειχθεί επιτυχής, μόνο το βόειο κρέας και το αρνί «οριζόντια κομμένα σε φέτες πάχους 3-5 χιλιοστών» θα μπορούν να πωληθούν ως ντονέρ. Ο κιμάς θα απαγορευόταν εντελώς.

Η ηλικία των ζώων προέλευσης του κρέατος πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ενώ ακόμη και το μαχαίρι που χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά για το μαρινάρισμα του κρέατος. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά στην αίτηση κατοχύρωσης, με την Διεθνή Ομοσπονδία Ντονέρ στην Κωνσταντινούπολη να υποστηρίζει ότι το πιάτο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «γαστρονομικής κληρονομιάς» της Τουρκίας.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, με τις γερμανικές πωλήσεις κεμπάπ να αποφέρουν συνολικά περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Γερμανούς τρώει τουλάχιστον ένα ντονέρ το μήνα, αλλά η άνοδος της τιμής έχει προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα.

Το αριστερό κόμμα Die Linke, το οποίο ζήτησε από το Κοινοβούλιο να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο τιμών για τα ντονέρ, λέει ότι οι τιμές των κεμπάπ έχουν αυξηθεί στα 10 ευρώ σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, από τα 4 ευρώ που ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Γερμανία, όπου ζουν 2,7 εκατομμύρια Τούρκοι, ισχυρίζονται ότι είναι οι «πατρίδες» του ντονέρ κεμπάπ…

Η λιχουδιά από λεπτές φέτες κρέατος που ψήνεται σε μια όρθια ψησταριά, εισήχθη στη Γερμανία από τούρκους μετανάστες, οι οποίοι το εμπλουτίζουν με ψιλοκομμένα λαχανικά και σάλτσα σκόρδου ή τσίλι.

Η διμερής πολιτισμική σημασία του ντονέρ έγινε αφορμή για διαμαρτυρίες στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, καθώς εθεάθη με ένα σουβλάκι ντονέρ.

Εάν η Τουρκία  καταφέρει να κατοχυρώσει το ντονέρ, οι νέοι κανόνες θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις γαστρονομίας καθώς και τους καταναλωτές», δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ η Ινγκριντ Χάρτζες, επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Ξενοδόχων και Εστιατόρων.

Είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης της ΕΕ στα ντονέρ, τα οποία ήδη εμπίπτουν σε «σαφή και λεπτομερή» εθνικά πρότυπα που καθορίστηκαν το 1992.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα αποτελούσαν «παρέμβαση στη γερμανική αγορά, με απτό οικονομικό αντίκτυπο», δήλωσε στη γερμανική έκδοση του Politico το υπουργείο Γεωργίας όπου υπουργός είναι ο Τζεμ Οζντεμίρ, πολιτικό των Πρασίνων με τουρκική καταγωγή.

«Πρόκειται για επίθεση στην πολιτιστική ταυτότητα της Γερμανίας», είπε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο κοινωνιολόγος από το Βερολίνο Εμπερχαρντ Σάιντελ, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την ιστορία του ντονέρ.

Ωστόσο, η Γερμανία παράγει μια ιλιγγιώδη ποικιλία παραλλαγών του ντονέρ κεμπάπ, συμπεριλαμβανομένων μοσχαρίσιων και χορτοφαγικών επιλογών, ποικιλιών με βάση τις πατάτες στο Ολντενμπουργκ και κεμπάπ leberkäs (ένα μείγμα χοιρινού, μπέικον και μοσχαρίσιου κιμά) στη Βαυαρία. Ορισμένα καταστήματα προσφέρουν ακόμη και ντονεράκια σοκολάτας για επιδόρπιο!

Οι δύο χώρες έχουν πλέον έξι μήνες για να επιτύχουν κάποιον συμβιβασμό, διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί για το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...