Να κάτι σχετικά άγνωστο: εκτός από ναρκωτικά, όπλα και το ίδιο του το είδος ακόμη, ο εγκληματίας άνθρωπος εμπορεύεται παρανόμως και κάκτους. Σπανίους δε, κομμένους από τη χιλιάνικη έρημο Ατακάμα, τεμάχια που πιάνουν πολύ καλά λεφτά στην πιάτσα.
Τα φυτά αυτά τυγχάνουν μεν εννόμου προστασίας στην πατρίδα τους, όμως, επειδή είναι γεννήματα της ερήμου, συγχρόνως είναι παραδομένα και στην όρεξη οιουδήποτε παρανόμου. Αυτή η ευκολία έχει δημιουργήσει διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας κάκτων.
Η τελευταία είδηση που σχετίζεται με το παράνομο εμπόριο φυτών αφορά την επιστροφή στη Χιλή κλεμμένων από την Ατακάμα κάκτων, τους οποίους είχαν εντοπίσει οι καραμπινιέροι στην Ανκόνα και στο Ρίμινι, σε ένα φορτίο χιλίων, συνολικά, τεμαχίων.
Τα φυτά αυτά, του γένους Copiapoa, προορίζονταν για πώληση στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, αλλά και σε ασιατικές χώρες. Αγοραστές τους θα ήταν κάποιοι πλούσιοι συλλέκτες. Μάλιστα στην υπόθεση εμπλέκονται και νομιμοφανείς εταιρείες εισαγωγών σε διάφορες χώρες.
Μπορεί να έχουν αγκάθια οι κάκτοι, ωστόσο είναι αρκετά ευαίσθητοι, τουλάχιστον αν συγκριθούν με τους διακινητές τους. Ορισμένοι –οι πιο γέροι και πολύτιμοι– πέθαναν στην πολύμηνη περιπέτειά τους, κάποιοι άλλοι κατέληξαν στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, στη Χιλή επέστρεψαν οι 844, αεροπορικώς, μέσω Γαλλίας.
Τα φυτά που επαναπατρίστηκαν θα ενσωματωθούν και πάλι στο φυσικό περιβάλλον από το οποίο προέρχονται. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, η παράνομη διακίνηση φυτών, σε όλον τον κόσμο, την τελευταία τετραετία, αφορά περισσότερα από 100 χιλιάδες είδη, και έχει κάνει τζίρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Το λαθρεμπόριο κάκτων, ειδικότερα, που μπορεί να συγκριθεί με το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου και ελεφαντοστού, έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού από τα περίπου 1.500 είδη κάκτων, το 30% βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Και η βασική αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι η λαθροθηρία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News