Οι υπεύθυνοι της διοίκησης του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art / Met) σκέφτονται να πουλήσουν μερικά από τα αριστουργήματά του για να κλείσουν «τρύπα» 150 εκατ. δολαρίων που προκλήθηκε από τον κορονοϊό.
Ναι, ακόμη και το περίφημο μουσείο που βρίσκεται στην Πέμπτη Λεωφόρο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα οικονομικά θύματα της πανδημίας – και δεν είναι το μόνο στον χώρο του πολιτισμού, αφού η πανδημία έπληξε σκληρά εκατοντάδες διάσημα ιδρύματα παγκοσμίως.
Το Met αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του τον περασμένο Μάρτιο, όταν «κλειδώθηκε» ολόκληρη η Νέα Υόρκη εξαιτίας της πανδημίας. Ανοιξε και πάλι στις 29 Αυγούστου, ωστόσο οι επισκέψεις ήταν περιορισμένες στο 25% της χωρητικότητάς του. Ελλείψει ικανοποιητικών εσόδων, το βαρύ εργασιακό κόστος (το Met απασχολεί 2.200 υπαλλήλους) συνετέλεσε ώστε να συσσωρευτούν χρέη. Μόνη λύση, λοιπόν, φαντάζει πλέον το ξεπούλημα.
Η διαδικασία «αποχώρησης» έργων, δηλαδή της μόνιμης απομάκρυνσής τους από τις συλλογές, μέχρι στιγμής χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την αγορά νέων κομματιών, ωστόσο τώρα αυτός ο επαγγελματικός όρος λαμβάνει καινούργιο νόημα για το Met αλλά και για άλλα μουσεία.
«Μάλιστα, το σκεφτόμαστε» παραδέχεται ο Μαξ Χόλεϊν, διευθυντής του Met, μιλώντας στους New York Times. «Η κατάσταση είναι γεμάτη απρόοπτα, έτσι πρέπει να εξετάζουμε κάθε επιλογή που έχουμε». Ηδη υπάρχουν επαφές και εξελίσσονται διαπραγματεύσεις με ιδιώτες συλλέκτες και με οίκους δημοπρασιών, ενώ συγχρόνως οι επιμελητές ψάχνουν στις αποθήκες του μουσείου «εμπόρευμα» που θα αποχωριστούν με πόνο ψυχής. Φυσικά, τα αντίγραφα έχουν τον πρώτο λόγο στο «ξεφόρτωμα», αν και η τιμή τους είναι πολύ χαμηλότερη από τα αυθεντικά τεμάχια.
Οι τελικές αποφάσεις για τα έργα που θα εκποιηθούν θα ληφθούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου (είναι ιδιωτικό), η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα.
Αλλα παραδείγματα
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν, το οποίο διαθέτει συλλογή 160.000 εκθεμάτων (από αιγυπτιακές αρχαιότητες μέχρι πίνακες μοντέρνας τέχνης), αναγκάστηκε να δημοπρατήσει 12 αριστουργήματα για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ξεπούλησε έργα του Λούκας Κράναχ του Πρεσβυτέρου, του Γκιστάβ Κουρμπέ, του Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, κ.ά. εικαστικών.
Η προοπτική πώλησης έργων τέχνης από το εμβληματικό μουσείο του Μεγάλου Μήλου έχει εγείρει αντιδράσεις στους κύκλους των φιλοτέχνων αλλά και σε ανθρώπους που διετέλεσαν διοικητικοί παράγοντες στο Met. Ο Τόμας Κάμπελ, διευθυντής του Met μεταξύ 2009 και 2017, είπε ότι ναι μεν τα προβλήματα διαχείρισης αυτού του γίγαντα είναι περίπλοκα και ότι συμπάσχει με τους τωρινούς διαχειριστές του, ωστόσο «ο δρόμος της πώλησης με σκοπό να καλυφθούν ελλείμματα είναι ολισθηρός». Τουτέστιν, όταν κανείς αρχίζει να ξεπουλάει το βιος του, δεν έχει σταματημό…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News