199
| Shutterstock

Ξεπέρασαν τα 71 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χέρια τους τα funds

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 06:59
|Shutterstock

Ξεπέρασαν τα 71 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χέρια τους τα funds

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2023, 06:59

Ξεπέρασαν τα 71 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν στα χαρτοφυλάκιο της τα funds του σχεδίου «Ηρακλής» δηλαδή οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), που συστάθηκαν προκειμένου να απαλλάξουν τις τράπεζες από τις μεγάλες αυτές επισφάλειες.

Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα, κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 τα δάνεια που διαχερίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αυξήθηκαν κατά 670 εκατομμύρια ευρώ και ανήλθαν συνολικά στα 71,16 δισ. ευρώ (!). Από αυτό το τεράστιο ποσό, 23,9 δισ. ευρώ είναι τα επιχειρηματικά δάνεια και 21,5 δισ. ευρώ τα στεγαστικά δάνεια.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 23,9 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ στα 9,5 δισ. eυρώ.

Μεγάλο είναι το βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς σε βάρος τους κινούνται όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 47 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,8 δισ. ευρώ ενώ τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 207 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...