292
Φιαλίδια με το υποψήφιο εμβόλιο της Valneva σε ένα από τα εργοστάσιά της | Valneva

Ξεκινούν μεγάλης κλίμακας δοκιμές για το πρώτο γαλλικό εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 16:52
Φιαλίδια με το υποψήφιο εμβόλιο της Valneva σε ένα από τα εργοστάσιά της
|Valneva

Ξεκινούν μεγάλης κλίμακας δοκιμές για το πρώτο γαλλικό εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 16:52

Τις κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου για τον κορονοϊό σε μεγάλη κλίμακα πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η γαλλική βιοφαρμακευτική εταιρεία Valneva.

Σύμφωνα με το Politico, η εταιρεία έχει ήδη κάνει τις πρώτες κλινικές δοκιμές, από τις οποίες αποδείχθηκε αρχικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ανεκτό και έτσι προχωρά στα επόμενα στάδια των κλινικών δοκιμών.

Στις πρώτες κλινικές δοκιμές το εμβόλιο εκτός από την ασφάλεια απέδειξε ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα, καθώς οι εθελοντές παρήγαγαν Τ-κύτταρα, τα οποία προστατεύουν από την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού. Ωστόσο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας σε αυτή τη φάση δεν γνωστοποιείται, καθώς τα δεδομένα είναι εξαιρετικά πρώιμα.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί την τεχνολογία άλλου εμβολίου της Valneva, το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο για μία νόσο που ονομάζεται ιαπωνική εγκεφαλίτιδα.

Το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό έλαβαν 153 ενήλικες από 18 έως 55 ετών σε τρεις διαφορετικές δοσολογίες και δύο δόσεις, ενώ το πρώτο από το δεύτερο εμβόλιο έγιναν με απόσταση τριών εβδομάδων.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο ιό προκειμένου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, δίχως να είναι ικανός να προκαλέσει τη νόσο.

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική προσέγγιση χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα και την ηπατίτιδα A.

Οι μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εκτιμά ότι το εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπίσει και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. «Τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδα ότι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ολόκληρο αδρανοποιημένο ιό, μπορεί να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Valneva έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Βρετανία για 190 εκατομμύρια δόσεις ως το 2025 και συνολικό κόστος αγοράς είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την προμήθεια 60 εκατομμυρίων δόσεων.

Αναφορικά με την έγκριση, σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα στη Βρετανία το φθινόπωρο και ότι οι συνομιλίες με άλλες ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...