519
Πορεία για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου | Nick Paleologos / SOOC

Μαζική πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 15:26
Πορεία για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
|Nick Paleologos / SOOC

Μαζική πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 15:26

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής η μαζική διαδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι, με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της οδού Σταδίου, στο πλαίσιο των προσυγκεντρώσεων.

(Nick Paleologos / SOOC)

Οταν ξεκίνησε η πορεία, οι περισσότεροι διαδηλωτές αρχικά κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, μέρος της διαδήλωσης συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ωστόσο δεν παρέμεινε στην πορεία (περισσότερα εδώ), ενώ στο μπλοκ του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίο δήλωσε: «Πενήντα χρόνια μετά, τιμούμε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και δημοκρατία. Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο των αγώνων μιας ολόκληρης γενιάς. Μας δίνει σήμερα το σύνθημα για να παλέψουμε και εμείς για ελευθερία και δημοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά και για ένα κοινωνικό κράτος μέσα από την παιδεία, την υγεία και ίσες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους».

Πίσω από τα παραπάνω μπλοκ, ακολούθησε το μαζικό μπλοκ του ΚΚΕ. Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του κόμματος με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συμμετείχαν.

(Dimitris Kapantais / SOOC)

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε και το μπλοκ της ΠΑΣΠ, όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Η πορεία αυτή ολοκληρώθηκε το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

(Nick Paleologos / SOOC)

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήθος των συμμετεχόντων σε όλες τις διαδηλώσεις ξεπέρασε τους 25.000.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ στις 21:30, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνα διεξαγόταν κανονικά εκείνη την ώρα. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι άνοιξαν και οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Μοναστηράκι» και «Μέγαρο Μουσικής», οι οποίοι είχαν κλείσει από νωρίς το απόγευμα με εντολή της ΕΛ.ΑΣ..

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τουλάχιστον 20 άτομα είχαν προσαχθεί μέχρι τις επτά το απόγευμα, στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων για την αποφυγή επεισοδίων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Επεισόδια έξω από την Πανεπιστημιούπολη

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, όπου σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μια ομάδα περίπου 40 ατόμων έχουν βάλει σε φωτιές σε κάδους ενώ πέταξαν και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Λόγω των επεισοδίωνδιεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύμα της Ούλοφ Πάλμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...