Με ειδικά πρωτόκολλα λόγω κορονοϊού, αλλά και μια αγωνία να μην υπάρξουν διαρροές από τις κομματικές γραμμές, διεξήχθη την Τετάρτη η (όχι και τόσο μυστική τελικά) ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ως γνωστόν έχει περιγραφεί ως «Ρασπούτιν» στην καταγγελλόμενη «σκευωρία» της Novartis.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση, με την οποία θα επεκταθεί η διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση για τους χειρισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά τελικά η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από ένα άνοιγμα της κάλπης στη μέση της διαδικασίας – και με τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ λογικά να καταγγέλλει προσβολή της Δημοκρατίας και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές.
Στην ψηφοφορία είχαν ανακοινώσει ότι θα μετέχουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής που συμφωνούσαν με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για ακόμα επτά (!) αδικήματα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 είχαν προαναγγείλει την αποχή τους από τη διαδικασία.
Τρία συμβάντα χαρακτήρισαν την ψηφοφορία:
Το πρώτο ήταν οι απουσίες και ο φόβος «διαρροών».
Λόγω του θέματος και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών και όχι με επιστολική ψήφο. Αρχισε λίγο πριν τις 12:30 με τη διαδοχική προσέλευση των βουλευτών σε πέντε ομάδες των εξήντα ατόμων, με αλφαβητική σειρά. Κάθε ομάδα προσερχόταν ανά μία ώρα για να ψηφίσει.
Υπήρξαν ωστόσο τρεις απουσίες από το Κίνημα Αλλαγής: Η Φώφη Γεννηματά, ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλαν επιστολή στο προεδρείο ότι δεν μπορούν να παραστούν, αλλά αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζαν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτή τους η ενέργεια, να στείλουν επιστολή που δεν μετράει, μαρτυρά και την αγωνία να μην αναζητηθούν ευθύνες για ενδεχόμενες διαρροές.
Λίγη ώρα νωρίτερα άλλωστε, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ψήφισε αφού πρώτα είχε επιδείξει το ψηφοδέλτιό του σχεδόν σε όποιον βρισκόταν στην αίθουσα. Ο λόγος; Θεωρείται «καραμανλικός» άρα και συμπαθών τον κ. Παπαγγελόπουλο, επομένως ήθελε να δείξει ότι ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος και πως αν υπάρξουν διαρροές θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Τελικά υπήρξαν δύο άκυρα. Ψήφισαν 177 βουλευτές και οι 175 ψήφισαν υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.
Το δεύτερο ήταν οι εμφανίσεις λόγω κορονοϊού. Ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής χρησιμοποιούσαν μάσκα και γάντια, οι περισσότεροι βουλευτές δεν επιστράτευσαν μέτρα αυτοπροστασίας. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η εμφάνιση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όχι τόσο για τη χειρουργική μάσκα, αλλά για τα γένια που έχει αφήσει.
Το τρίτο ήταν μια κοινοβουλευτική γκάφα, αν όχι ένα κραυγαλέο ευτράπελο της διαδικασίας. Το λάθος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος έριξε στην κάλπη για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «γυμνό» το ψηφοδέλτιο χωρίς να το τοποθετήσει σε φάκελο, ανάγκασε το προεδρείο να προβεί σε μια ασυνήθιστη πράξη, να ανοίξει την κάλπη μεσούσης της διαδικασίας.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλος, ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησαν να ακυρωθεί η ψηφοφορία.
«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν» σχολίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσουν: «Σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο, εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα της χώρας, με την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή. Απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να “διορθώσουν” βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία, ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το “λάθος” ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά “σωστά”».
Τασούλας: Δεν υπήρξε λαθροχειρία
Στόχος της εφορευτικής επιτροπής που επελήφθη του θέματος που ανέκυψε με την ψήφο του κ. Καλογιάννη, ήταν η διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου, όπως αναφέρεται στην ομόφωνη απόφασή της, την οποία ανέγνωσε στο Σώμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας που έγινε για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.
Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε από τους ψηφολέκτες ότι ο βουλευτής κ. Καλογιάννης έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο διπλωμένο, χωρίς τη χρήση λευκού φακέλου, που εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, διακόπηκε η ψηφοφορία και εκλήθη ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Βασίλης Υψηλάντης. Ομόφωνα αποφάσισε η εφορευτική, ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας, που αποτελεί στοιχείο της εγκυρότητάς της, θα έπρεπε να επιτραπεί δημόσια να ανασυρθεί το μοναδικό διπλωμένο ψηφοδέλτιο, να το τοποθετήσει ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης, εντός λευκού φακέλου και να ψηφίσει μυστικά, όπως προβλέπεται. Επειτα συνεχίστηκε η διεξαγωγή του καταλόγου της ψηφοφορίας. Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ήταν ο κ. Υψηλάντης και μέλη οι βουλευτές Ιωάννης Μελάς, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μαρία Κεφάλα, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευάγγελος Λιάκος, Χαρά Κεφαλίδου.
Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέγνωσε την επιστολή της γραμματέως του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγας Γεροβασίλη, και το πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής, επισήμανε ότι «όντως υπήρξε ένα ζήτημα το οποίο αμέσως, τη στιγμή που δημιουργήθηκε, διαπιστώθηκε από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Τα οποία μέλη της εφορευτικής, τη στιγμή που έπεφτε το ψηφοδέλτιο του κ. Καλογιάννη, τον απέτρεπαν ματαίως, αλλά δεν πρόλαβε να το σταματήσει. Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της ψηφοφορίας, το οποίο και εφρόντισαν να τηρηθεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, είναι η μυστικότητά της. Εφόσον ο συνάδελφος ψήφιζε χωρίς φάκελο, διακινδύνευε, παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου του. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν έπρεπε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη αυτού του διπλωμένου ψηφοδέλτιου. Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι ο κ. Καλογιάννης ψήφισε τελικά μυστικά, κανείς δεν ξέρει τι ψήφισε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έχει 175 «ναι» καθιστά ούτως ή άλλως περαιτέρω αλυσιτελή την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ, περί ακυρότητας της όλης διαδικασίας. Θα μου πείτε, ‘ήταν η διαδικασία όπως θα τη θέλατε να είναι’; Δεν λέω αυτό, αλλά δεν θα ήθελα επ ουδενί, όπως δεν θα ήθελαν και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητας με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε αυτή η παραβίαση, η οποία και πάλι θα εγείρετο στο τέλος της καταμέτρησης. Εκείνη τη στιγμή κυριάρχησε η προστασία της μυστικότητας της ψήφου και η οποία προστατεύτηκε αποτελεσματικά. Δεν υπήρξε λαθροχειρία. Λαθροχειρία θα ήταν η αφαίρεση της ψήφου και η μη ψηφοφορία εκ μέρους του συναδέλφου βουλευτή. Δεν αφαιρέθηκε ψηφοδέλτιο. Προστατεύτηκε ψηφοδέλτιο με τον φάκελό του, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αιτιάσεως για τον βασικό πυρήνα τέτοιων ψηφοφοριών, που πρέπει να προστατεύουμε, και που είναι η μυστικότητα».
Ο πρόεδρος της Βουλής προσυπέγραψε το πρακτικό καταμετρήσεως των ψήφων ως έγκυρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News