665
Φορτηγά με μηνύματα των υποστηρικτών της καταδίκης του Τραμπ, με φόντο το Καπιτώλιο | REUTERS/Leah Millis

Αρχισε η δεύτερη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 16:30
Φορτηγά με μηνύματα των υποστηρικτών της καταδίκης του Τραμπ, με φόντο το Καπιτώλιο
|REUTERS/Leah Millis

Αρχισε η δεύτερη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 16:30

Στη σκηνή του «εγκλήματος», στο Καπιτώλιο, ξεκίνησε την Τρίτη η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η δεύτερη για τον ίδιο και η πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος παραπέμπεται από το Κογκρέσο για δεύτερη φορά.

Ο Τραμπ κατηγορείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για «υποκίνηση εξέγερσης» και τώρα καλείται η Γερουσία να εξετάσει το αίτημα των βουλευτών για παραπομπή του. Η κατηγορία αναφέρεται στην εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Οι Financial Times παραθέτουν τα βασικά στοιχεία:

Ποιος θα προεδρεύσει;

Σε δίκες εν ενεργεία προέδρων, τη θέση παίρνει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως έκανε ο Τζον Ρόμπερτς, πέρυσι. Ομως, επειδή ο Τραμπ πλέον δεν είναι πρόεδρος, θα προεδρεύσει ο επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικός Πάτρικ Λίχι.

Πώς θα προχωρήσει η δίκη;

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών και ο Μιτς ΜακΚόνελ, αντίστοιχα των Ρεπουμπλικάνων συμφώνησαν με τους βουλευτές-εισαγγελείς, που ανέλαβαν να παρουσιάσουν την υπόθεση ενώπιον της Γερουσίας και των δικηγόρων του Τραμπ για τη διαδικασία.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών, Τσακ Σούμερ, φτάνει στο Κογκρέσο για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ REUTERS/Tom Brenner

Την Τρίτη, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το αν η Γερουσία έχει δικαιοδοσία να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο. Το Σώμα θα ψηφίσει στη συνέχεια και αναμένεται, τουλάχιστον οι μισοί να πουν «ναι» στη δίκη.

Μετά, οι δύο πλευρές θα έχουν δύο ημέρες στη διάθεσή τους, επί οκτώ ώρες κάθε ημέρα, για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους.

Αυτό θα κρατήσει έως την Κυριακή το βράδυ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι δύο πλευρές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις από τους γερουσιαστές, οι οποίοι έχουν τον ρόλο των ενόρκων. Στη συνέχεια, θα γίνει συζήτηση για το αν πρέπει να κληθούν μάρτυρες.

Είναι συνταγματικό να δικάσει η Γερουσία έναν πρώην πρόεδρο;

Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε «όχι», εφόσον ο Τραμπ δεν είναι πλέον στον Λευκό Οίκο.

Οι περισσότεροι νομικοί, όμως, λένε ότι είναι νόμιμο και συνταγματικό. Το δήλωσαν, μάλιστα, σε ανοιχτή επιστολή τους περισσότεροι από 150 ακαδημαϊκοί.

Ποια θα είναι τα επιχειρήματα κάθε πλευράς;

Οι δύο πλευρές έχουν ήδη καταθέσει τα επιχειρήματά τους στη Γερουσία.

Οι βουλευτές των Δημοκρατικών λένε ότι ο Τραμπ είχε τη μοναδική ευθύνη για την τραγωδία στο Καπιτώλιο. «Είναι αδύνατον να φανταστούμε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου αν ο Τραμπ δεν άναβε τη φωτιά στο μπαρούτι και δεν προσπαθούσε να ωφεληθεί από το χάος που προκάλεσε».

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επανειλημμένη άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς και η φλογερή ρητορική που χρησιμοποίησε στην ομιλία του προς τους υποστηρικτές της εκείνη την ημέρα, ενθάρρυναν και προκάλεσαν τις ταραχές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεσηκώνει το πλήθος των υποστηρικτών του πριν ορμήσουν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου (REUTERS/Jim Bourg)

Η υπεράσπιση του Τραμπ εμμένει στο επιχείρημα ότι ο πρώην πρόεδρος άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου προτρέποντας τους υποστηρικτές να «παλέψουν» για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δικηγόροι του ανέφεραν σε προδικαστικό έγγραφο ότι ο Τραμπ μιλούσε μεταφορικά, προσθέτοντας: «Απουσίαζε από την ομιλία του οποιαδήποτε αναφορά ή ενθάρρυνση εξέγερσης, ταραχής, εγκληματικής δράσης ή οποιασδήποτε πράξης σωματικής βίας».

Θα καταθέσει ο Τραμπ;

«Οχι», είναι η απάντηση, την οποία έχει ήδη δώσει η υπεράσπιση στην πρόσκληση των Δημοκρατικών, οι οποίοι ανταπάντησαν ότι οποιοσδήποτε αξιωματούχος κατηγορείται ότι υποκίνησε εξέγερση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, θα έπρεπε να καλωσορίσει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, «αν βέβαια έχει υπεράσπιση».

Θα καταδικαστεί ο Τραμπ;

Χρειάζονται τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (από τους 50) να ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο.

Ενδεχομένως αρκετοί να απέχουν της ψηφοφορίας, πάντως, κάτι που θα μειώσει τον αριθμό των απαραίτητων ψήφων για την καταδίκη.

Πώς θα επηρεάσει η δίκη τις εκλογές του 2022 στο Κογκρέσο και τις προεδρικές του 2024;

Αν ο Τραμπ καταδικαστεί, η Γερουσία έχει το δικαίωμα –και θα το κάνει– να του απαγορεύσει να εκλεγεί ξανά σε δημόσιο αξίωμα, κάτι που αυτόματα τον βγάζει και από την κούρσα των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Μέλη της Εθνοφρουράς και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Καπιτώλιο, που θυμίζει περισσότερο φρούριο παρά Κοινοβούλιο REUTERS/Joshua Roberts

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...