299
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία από την μετάγγιση μολυσμένου αίματος | Wikimedia

Ξεκινά στη Βρετανία η δίκη για το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 18:11
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία από την μετάγγιση μολυσμένου αίματος
|Wikimedia

Ξεκινά στη Βρετανία η δίκη για το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 18:11

Ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης υπόθεσης μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, σημαδεύοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αποτελεί μια «ανείπωτη τραγωδία που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική στήριξη για τους πληγέντες θα αυξηθεί από 46 εκατομμύρια λίρες ετησίως σε 75 εκατομμύρια.

Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν περισσότερα από 1.000 θύματα ζητούν από το κράτος περισσότερα χρήματα καθώς υποστηρίζουν ότι τα ποσά που προσφέρονται είναι «ελάχιστα και αμελητέα για τους ανθρώπους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τόσο σημαντικά προβλήματα υγείας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Ντες Κόλινς, ανώτερο στέλεχος δικηγορικής εταιρείας, δήλωσε: «Οι πληρωμές αυτές παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υποστήριξης. Φοβάμαι ότι η σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες».

Στη συνέχεια ο κ. Κόλινς παρότρυνε την κυβέρνηση να αναλάβει την νομική ευθύνη για το σκάνδαλο και να καταβάλει τις ανάλογες αποζημιώσεις στα θύματα και στις οικογένειες τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια μακρά δικαστική διαμάχη.

Η ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με το  Sky News ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο και αναμένεται να μεταφερθεί τους επόμενους μήνες στο Μπέλφαστ, το Λιντς, το Εδιμβούργο και το Κάρντιφ.

Τουλάχιστον 4.689 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν αιμοφιλικοί, έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV, της ηπατίτιδας C ή και τους δύο.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στους 2.944. Πολλοί από αυτούς μολύνθηκαν από τις προμήθειες παράγοντα VIII, μια πρωτεΐνη πήξης αίματος, που οι αιμοφιλικοί δεν μπορούν να παράγουν με φυσικό τρόπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι αρχές, το μολυσμένο αίμα προερχόταν από φυλακισμένους, πόρνες, τοξικομανείς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου τους οποίους το κράτος πλήρωνε προκειμένου να δώσουν αίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...