872
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Λαβρόφ: «Τότε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, σήμερα οι Αμερικανοί»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 14:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022 15:10
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Λαβρόφ: «Τότε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, σήμερα οι Αμερικανοί»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 14:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/03/2022 15:10

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τελικά λύση στο Ουκρανικό, εμφανίστηκε σε δήλωσεις του την Πέμπτη στη ρωσική τηλεόραση ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για εσκεμμένη κωλυσιεργία, υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών, στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, διεμήνυσε ότι ο διάλογος  με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

«Η  Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Λαβρόφ. «Η  ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», επανέλαβε.

Σύμφωνα πάντως με την Kyiv Independent, «ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε πως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σήμερα 3 Μαρτίου στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία».

Επικαλούμενο πηγές από τη ρωσική αντιπροσωπεία, το πρακτορείο Belta, μετέδωσε ότι ο β’ γύρος των συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας θα ξεκινήσει στις 14:00, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται πού τελικά θα φιλοξενηθεί η συνάντηση.

Τελικά, όπως έγινε γνωστό, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν λίγες ώρες αργότερα, στις 16.00 στη Μπρεστ της δυτικής Λευκορωσίας, στα σύνορα με την Πολωνία.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες, επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μικαΐλο Πόλντοβακ, μεταβαίνοντας στο σημείο της συνάντησης με  ελικόπτερο.

«Οι δύο πλευρές, αν όλα πάνε καλά, θα καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν όλα τα θέματα», δήλωσε νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», διευκρίνισε ο Μεντίνσκι.

Στις δηλώσεις του στη κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο  Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί τη στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες της Δύσης ότι είναι αυτοί που προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός, αλλά σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό είναι στο μυαλό των δυτικών πολιτικών και όχι των ρώσων. Η Ρωσία δεν κάνει σκέψεις για πυρηνικό πόλεμο», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Ελίζαμπεθ Τρας αντίστοιχα, που αναφέρονταν στην πυρηνική αποτροπή και στον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία.

«Αν κάποιοι απεργάζονται ένα σχέδιο αληθινού πολέμου εναντίον μας, και θεωρώ ότι απεργάζονται, πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά», προειδοποίησε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος προβοκάτσιας να μας αποσταθεροποιήσει», αλλά και ότι  η Μόσχα θα συνεχίσει «μέχρι τέλους» τη στρατιωτική της επιχείρηση – όπως αποκάλεσε την εισβολή και τους βομβαρδισμούς- στην Ουκρανία.

Στόχος της ρωσικής επιχείρησης, κατά τον Λαβρόφ, είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι δεν θα διατηρήσει υποδομές που απειλούν τη Ρωσία.

Απαντώντας στις κατηγορίες για βομβαρδισμούς αμάχων, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες», λέγοντς ότι ο κόσμος δεν πρέπει να «βλέπει απλώς αυτήν την ταινία του Χόλιγουντ» στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αυστηρές εντολές να χρησιμοποιούν υψηλής ακρίβειας όπλα και να καταστρέφουν στρατιωτικές υποδομές (σ.σ. στις οποίες βέβαια δεν ανήκουν πανεπιστήμια και εκκλησίες που επλήγησαν από τις ρωσικές βόμβες τις τελευταίες ημέρες), επανέλαβε ο ρώσος ΥΠΕΞ για να επισημάνει ότι ο όρος «παράπλευρες απώλειες» χρησιμοποιείται από την εποχή των δυτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Ο Λαβρόφ επέμεινε εξάλλου στις κατηγορίες ότι ο εβραϊκής καταγωγής Ζελένσκι «προεδρεύει μιας κοινωνίας όπου ανθεί ο ναζισμός», ενώ συνέκρινε τις ΗΠΑ με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ! «Τότε ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να υποτάξουν την Ευρώπη και τώρα το κάνουν οι Αμερικανοί», υποστήριξε στη σχετική αναφορά του.

Ζελένσκι προς Πούτιν: «Πήγαινε στο σπίτι σου!»

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», «απάντησε» ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας από την πλευρά του ότι οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή, την ώρα που συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η παραλαβή όπλων και πυρομαχικών από τους δυτικούς συμμάχους της.

Οπως υπογράμμισε, ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις,  απέδειξε ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης.

Απευθυνόμενος εξάλλου προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε : «Πήγαινε στο σπίτι σου!», καλώντας τον να υπερασπιστεί τους ρωσόφωους εντός των ορίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» συμπλήρωσε με νόημα.

Επειτα από οκτώ ημέρες ανηλεών βομβαρδισμών στις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του  θα ανοικοδομηθεί και ότι θα έρθει η ώρα των αποζημιώσεων για τη Ρωσία .

«Ακόμη και αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους. Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

«Και λέμε στη Ρωσία – μάθετε τις λέξεις “αποζημιώσεις και “συνδρομή”. Θα πληρώσετε πλήρως για όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού», κατέληξε στο νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...