541
Ο Μακρόν εκκινεί τις διερευνητικές επαφές ελπίζοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η πρωθυπουργός του, η Ελίζαμπεθ Μπορν, καλείται ήδη από τον Μελανσόν να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης | Φωτογραφία αρχείου| REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Ξεκινά η «μάχη» Μακρόν για την εύρεση συνοδοιπόρων στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 23:02
Ο Μακρόν εκκινεί τις διερευνητικές επαφές ελπίζοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η πρωθυπουργός του, η Ελίζαμπεθ Μπορν, καλείται ήδη από τον Μελανσόν να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης
|Φωτογραφία αρχείου| REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool

Ξεκινά η «μάχη» Μακρόν για την εύρεση συνοδοιπόρων στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 23:02

Να συναντηθεί διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή» αποφάσισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις», ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στη γαλλική προεδρία τη Δευτέρα, ένα 24ωρο μετά τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (περισσότερα εδώ).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ ήδη αποδέχτηκε την πρόσκληση Μακρόν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με το κόμμα «Μαζί» του Μακρόν ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας. Ο ηγέτης του κόμματος της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία επανέλαβε τη θέση αυτή τη Δευτέρα, έχοντας ήδη εμφανιστεί αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την Κυριακή.

«Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζακόμπ, καθώς αποχωρούσε από συνεδρίαση του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικανοί να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters. Η παράταξη του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραπλήσια προγράμματα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Για παράδειγμα, θέλουν και οι δύο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Αν συνεργάζονταν, θα είχαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατά την ίδια πηγή.

Ο Μελανσόν κάλεσε την πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία.

Η Μπορν «θα ηττηθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία «Nupes» θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν.

«Αλμα στο πολιτικό κενό»

Με τίτλους όπως «άλμα στο πολιτικό κενό», «η Γαλλία απειλείται με παράλυση» η ακόμη «οδυνηρή ήττα για τον Mάκρον με σοβαρές πολιτικές συνέπειες» υποδέχθηκε ο γαλλικός Τύπος τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Κατά την εφημερίδα Le Monde το στρατόπεδο Μακρόν φοβάται «πλήρη παράλυση» και θα προκαλέσει «διάλυση» της Εθνοσυνέλευσης σε ένα χρόνο, ενώ η οικονομική εφημερίδα Les Échos αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρωτοφανή για την Πέμπτη Δημοκρατία και θέτουν το ερώτημα της ικανότητας του αρχηγού του κράτους να κυβερνήσει τη χώρα και να περάσει τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Κατά την Tribune ο Μακρόν είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας είναι ασταθής.

Η Figaro, από την πλευρά της, έκανε λόγο τη Δευτέρα για «θνησιγενή πενταετή θητεία» για τον Mάκρον καθώς η πρόκληση είναι «να κυβερνήσει το ακυβέρνητο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...