573
Ανεκλπήρωτο ονειρο του Ερντογάν η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» όπως επιμένει να αποκαλεί το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη | ΙΝΤΙΜΕnews

Ξεκάθαρη η κυβέρνηση: Ούτε συζήτηση για κάτι που να εμπεριέχει όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2024, 15:22
Ανεκλπήρωτο ονειρο του Ερντογάν η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» όπως επιμένει να αποκαλεί το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ξεκάθαρη η κυβέρνηση: Ούτε συζήτηση για κάτι που να εμπεριέχει όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2024, 15:22

Στη συνάντηση της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ισχυρά το Κυπριακό στον Ερντογάν, καλώντας τον να επιτρέψει στο ανδρείκελο του στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, Ερσίν Τατάρ, να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά το ρεπορτάζ, απάντηση δεν πήρε, παρά το γεγονός ότι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εμαφνίζεται να προτείνει την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης  ή/και  πενταμερούς με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Στη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ,  ο τούρκος πρόεδρος  επανήλθε στο γνωστό αφήγημα για τις δήθεν πραγματικότητες στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας μετξύ άλλων τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς – και σταθερή επιδιωξη της Αγκυρας-  για την «κατοχύρωση των δικαιωμάτων της»:  ισότιμο διεθνές καθεστώς – αναγνώριση ψευδοκράτους.

Στη σχετικη ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι  «ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της, όπως η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης, εκτός από το μοντέλο της ομοσπονδίας, θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της “ΤΔΒΚ (¨του ψευδοκράτους των κατοχικών δυνάμεων) ως κρατική οντότητα, θα ήταν το “κλειδί” για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».

Παρά την αφωνία Ερντογάν απέναντι στην πρό(σ)κληση Μητσοτάκη για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών του Κυπριακού, χωρίς τετελεσμένα και εμμονή σε λύσεις-μονόδρομο όπως αυτή των δύο κρατών, στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές παρέμεναν αισιόδοξες ότι κάτι τέτοιο θα γίνει τελικά εφικτό, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

«Η  ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επεσήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του για τριμερή συνάντηση», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή. λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε καν να συζητήσει κάτι που να εμπεριέχει όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Η θέση η ελληνική, είναι η θέση της Κύπρου. Δεν περιλαμβάνει και ποτέ δεν πρόκειται να περιλάβει τη λύση δύο κρατών, σε καμία περίπτωση. Ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα να συζητήσει καν κάτι που να εμπεριέχει τον όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους», ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλωσεις του την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι πρέπει να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ μέσω του γενικού γραμματέα Γκουτέρες.

Επεφύλαξε μάλιστα και μία απάντηση σε όσους ζητούσαν να ακυρωθεί η συνάντηση της Νέας Υόρκης λόγω της πρόκλησης Ερντογάν για την Κύπρο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

«Εστω -είπε ο εκπρόσωπος- ότι ο Πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση. Θα άλλαζε την άποψή της η Τουρκία; Δεν έπρεπε να ακουστεί η δική μας θέση, που είναι και η θέση της Κύπρου, που είναι ξεκάθαρη και δεν έχει καμία σχέση με το ψευδοκράτος; Είναι κάτι το οποίο ουδέποτε πρόκειται να συζητήσουμε. Δεν έπρεπε να ακουστεί, όπως και ακούστηκε στη συνάντηση, η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού; Ακούστηκε και ακούστηκε καθαρά», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης και κατέληξε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση κάνει διάλογο με την Τουρκία με ουσία και επιχειρήματα, γιατί η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει τον διάλογο, χωρίς να κάνει εκπτώσεις, ισχυροποιώντας την Ελλάδα, είναι μια επιλογή που δικαιώνεται».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...