Εμφαση -και επιμονή- στις μεταρρυθμίσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση πριν από μια συμφωνία για το χρέος, η οποία πρέπει να έχει εξαρχής ξεκάθαρα βήματα, έδωσε για άλλη μία φορά το ΔΝΤ δια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής του Ταμείου σε δηλώσεις της την Μεγάλη Τετάρτη στο περιθώριο εκδήλωσης του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους «θα πρέπει να συζητηθεί» μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις.
Το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες», οι οποίες πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν από την αρχή.
Αυτό που θα αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί και πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης, διευκρίνισε. Πάντως απέφυγε να δεσμευτεί για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και για το ύψος των δανείων προς την Ελλάδα. Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα είναι με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα, αλλά με τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη του.
Στις συζητήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση προγράμματος για την Ελλάδα, είπε ότι «είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά «ακόμη στα μισά του δρόμου» μέχρι το Ταμείο να λάβει την σχετική απόφαση.
Το ΔΝΤ «δεν ζητά για περισσότερη λιτότητα» στην Ελλάδα, είπε ακόμη στο Bloomberg TV. Το Ταμείο ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και στο φορολογικό πεδίο, ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου.
Κυβέρνηση: «Δεν θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες»
Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι «οι δηλώσεις όλων μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου ήταν σαφείς, ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί μίλησαν για συμφωνία, η Γερμανία δεν θέτει πλέον κανένα θέμα, έχουμε πολιτική συμφωνία στους βασικούς άξονες, επομένως νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες».
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για το χρέος», έκανε λόγο για «αόριστες και γενικές» δηλώσεις.
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κατά τον κ. Τζανακόπουλο, «έκανε μια αόριστη δήλωση που επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Τα πράγματα είναι δεδομένα. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η Γερμανία ως προϋπόθεση για την ύπαρξη του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αρα καταλήγουμε σε μια απλή εξίσωση ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ χρειάζεται προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Κι αυτό ακριβώς θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της τεχνικής συμφωνίας και φτάσουμε στο Eurogroup».
«Τα βήματα είναι καθορισμένα και όλοι λίγο ή πολύ έχουν μια συναντίληψη σε σχέση με αυτά» σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.
Εκεί είχε αναφέρει ότι μετά το Eurogroup της Μάλτας «ανοίγει ο δρόμος επιτέλους και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», γεγονός που «θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε, ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας, τα καταστροφικά σενάρια αποτελούν παρελθόν και η οικονομία έχει κάθε εχέγγυο να αναπτυχθεί».
Ωστόσο, όπως είπε, κύκλοι και στην Ελλάδα δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στο κυβερνητικό έργο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News