1309
O Παύλος Πολάκης διαπληκτίζεται με τον Χαράλαμπο Αθανασίου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ξέφυγε εντελώς ο Πολάκης στη Βουλή – διακόπηκε η συνεδρίαση εξαιτίας του – συνέχισε να μιλά μόνος του!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 22:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/01/2022, 23:59
O Παύλος Πολάκης διαπληκτίζεται με τον Χαράλαμπο Αθανασίου
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ξέφυγε εντελώς ο Πολάκης στη Βουλή – διακόπηκε η συνεδρίαση εξαιτίας του – συνέχισε να μιλά μόνος του!

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2022, 22:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/01/2022, 23:59

Οσοι περίμεναν ότι η τοξικότητα και η πόλωση που σημάδεψαν την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή θα τελείωναν με την ψηφοφορία, το βράδυ της Κυριακής, διαψεύστηκαν ένα 24ωρο αργότερα. Η Ολομέλεια έγινε και πάλι σκηνικό αντεγκλήσεων και ανοίκειων συμπεριφορών, με πρωταγωνιστή και πάλι τον γνωστό και μη εξαιρετέο πλέον Παύλο Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να αναγκαστεί το προεδρείο του Σώματος να διακόψει τη συνεδρίαση.

Ολα ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, κατά την επανέναρξη της συζήτησης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, η οποία είχε διακοπεί την περασμένη Πέμπτη όταν κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ —αν και φαίνεται ότι απλώς όλα συνεχίστηκαν όπως τα είχαμε αφήσει στο επεισόδιο της χυδαίας επίθεσης του κ. Πολάκη κατά του Αδωνι Γεωργιάδη στο εντευκτήριο της Βουλής το βράδυ της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είχε ήδη φροντίσει να πυροδοτήσει το κλίμα, όταν 49 βουλευτές του ζήτησαν «να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και σκεπτικό της πράξης αρχειοθέτησης» του φακέλου του κ. Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis. Το ζήτησαν και για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, άλλωστε μαζί -και για τους δύο- έγινε η αρχειοθέτηση, όμως το γεγονός ότι το αίτημα κατατέθηκε από τους 49 της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι.

Επειτα ανέλαβε ο κ. Πολάκης, ο οποίος στο γνωστό επεισόδιο της Κυριακής είχε απειλήσει τον κ. Γεωργιάδη λέγοντάς του ότι «θα τα πούμε την Τρίτη», αλλά τον… αιφνιδίασε εμφανιζόμενος μια μέρα νωρίτερα. Ο κ. Γεωργιάδης είχε καθίσει στα υπουργικά έδρανα από νωρίς, άλλωστε δικό του νομοσχέδιο συζητείτο. Λίγο μετά τις 19:00 προσήλθε στην αίθουσα και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις 21:00, ο πρώην αν. υπουργός Υγείας ανέβηκε στο βήμα, όμως άρχισε να λέει άσχετα με το νομοσχέδιο πράγματα —για τους νεκρούς της πανδημίας και φυσικά για την αρχειοθέτηση του φακέλου του κ. Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis.

O προεδρεύων του Σώματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, τού ζήτησε να περιορίσει τις αναφορές του στην ουσία του συζητούμενου νομοσχεδίου, όμως ο κ. Πολάκης αδιαφόρησε —ήταν σε «αποστολή».

Αφού είπε ότι «σήμερα είχαμε 128 νεκρούς, της σημερινής καταμέτρησης, το χειρότερο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας», επανέλαβε προς την κυβέρνηση: «Φέρτε τα μονοκλωνικά. Προμηθευτείτε πιο γρήγορα τα αντιικά, όπως της Pfizer». Και έπειτα ασχολήθηκε με το θέμα της Novartis και του κ. Γεωργιάδη.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης, είπε: «Υποχρεούμαι να απαντήσω στην πρόκληση Γεωργιάδη, που ζήτησε να του πούμε συγγνώμη. Δεν θα σου πούμε συγγνώμη. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές, αλλά κρίνονται», είπε αρχικά, για να συνεχίσει υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση να του δημοσιοποιηθεί η απόφαση αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη – Αβραμόπουλο.

«Δεν είναι αθώος. Αρχειοθετήθηκε η υπόθεση. Δεν είναι ιδιωτική διαφορά. Αφορά υπουργούς και πολιτικούς και πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Μιλάμε για σκάνδαλο στο οποίο η Novartis ήρθε σε συμβιβασμό με ΗΠΑ και πλήρωσε γιατί στην Ελλάδα δωροδοκούσε πολιτικούς αξιωματούχους. Και εδώ λέμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο» είπε ο κ. Πολάκης και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο καταγγέλλοντας ότι υπήρξαν «πραγματικά στοιχεία που δεν έλαβαν υπόψη τους οι δύο από τους τρεις εισαγγελείς».

Ασέβεια στους κανονισμούς του κοινοβουλίου, ασέβεια στη Δικαιοσύνη, αντισυναδελφική συμπεριφορά, παρεμπόδιση του νομοθετικού έργου: όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί, σε ένα άτομο, τον κ. Πολάκη.

Στο σημείο αυτό και αφού πλέον υπήρχαν βουλευτές που διαμαρτύρονταν για το σόου του κ. Πολάκη —κάποιοι τον τραβούσαν βίντεο και με τα κινητά τους— παρενέβη ο κ. Αθανασίου και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Αθανασίου: «Πηγαίνετε στο θέμα της συνεδρίασης».

Πολάκης: «Πάτε να με κόψετε».

Αθανασίου: «Κάντε μια επίκαιρη ερώτηση να σας απαντήσει ο Γεωργιάδης… Αν δεν μπείτε στο θέμα σε μισό λεπτό θα κλείσω το μικρόφωνο»

Πολάκης: «Κύριε Γεωργιάδη πείτε στον πρόεδρο, δεν θέλετε απάντηση; Ό,τι και να κάνετε εγώ θα τα πω».

Αθανασίου: «Αν δεν συμμορφωθείτε με υποδείξεις του προεδρείου θα σας αφαιρέσω τον λόγο».

Πολάκης: «Κύριε Γεωργιάδη αυτό στήσατε; Κάνετε έτσι;»

Αθανασίου: «Θα εφαρμόσω τον κανονισμό αν δεν σταματήσετε»

Πολάκης: «Αυτός είναι ο εξευτελισμός του κοινοβουλίου! Επειδή δεν μπορείτε να απαντήσετε βάζετε τον πρόεδρο να πει αυτά;»

Αθανασίου: «Σας ανακαλώ στη τάξη! Τώρα αν δεν σταματήσετε θα πάω στον Πρόεδρο».

Πολάκης: «Πηγαίνετε όπου θέλετε».

Αθανασίου: «Μπείτε στο νομοσχέδιο! Δεν συμμορφώνεστε κ. Πολάκη; Εφαρμόζω το κανονισμό, σας αφαιρώ τον λόγο! Αν δεν συμμορφωθείτε θα διακόψω τη συνεδρίαση και θα καλέσω τον πρόεδρο να σας απαγγείλει μομφή».

Πολάκης: «Καλέστε τον, μέχρι τότε θα μιλάω!»

Ετσι, ο κ. Αθανασίου προέβη σε προσωρινή διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να απομακρυνθεί ο κ. Πολάκης. Ο οποίος όμως δεν απομακρύνθηκε! Παρέμεινε στο βήμα και συνέχισε να μιλάει μόνος! Ο ίδιος εξάλλου, διαμαρτυρόταν ότι και ο προηγούμενος ομιλητής, της ΝΔ, είχε αναφερθεί στο θέμα της Novartis, χωρίς να τον διακόψει ο κ. Αθανασίου.

Το σχετικό στιγμιότυπο και με την τηλεοπτική μετάδοση να έχει πια διακοπεί, κατέγραψε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, κάνοντας την παρακάτω ανάρτηση στο Twitter:

Ύστερα από μία ολόκληρη ώρα, ο Αθανάσιος Μπούρας, αντιπρόεδρος της Βουλής, ανέβηκε στο προεδρείο και μετέφερε την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα να διακόψει οριστικά τη συζήτηση. Ως εκείνο το σημείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραμείνει με το έτσι θέλω στο βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

«Ο κ. Πολάκης, του οποίου αφαιρέθηκε ο λόγος δεν θα μεταβάλει τον χώρο του κοινοβουλίου σε χώρο φθηνού ακτιβισμού και καταλήψεων, διασύροντάς το. Όσοι τον ανέχονται και τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες» διεμήνυσε ο κ. Τασούλας, μέσω του κ. Μπούρα.

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ίδρωσε το αυτί τους. Αντιθέτως κατήγγειλαν κοινοβουλευτική εκτροπή, επειδή ο κ. Αθανασίου εφάρμοσε τον κανονισμό.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια. Πριν από λίγο είχαμε μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

»Ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου, σε διατεταγμένη υπηρεσία, δεν δίστασε να κλείσει τα μικρόφωνα στον Παύλο Πολάκη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλάει για το σκάνδαλο Novartis με την δικαιολογία ότι μιλάει για άσχετο θέμα. Κάτι όμως που είχε κάνει ελάχιστα λεπτά πριν βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να τον διακόψει κανείς, αφού επαναλάμβανε τα κυβερνητικά ψεύδη για το σκάνδαλο. Το σύστημα Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία. Είναι ένα καθεστώς επικίνδυνο για την Δημοκρατία», ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για απαξίωση του πολιτεύματος και ευτέλεια της πολιτικής ζωής.

«Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα του ήθους και της ευπρέπειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Πολάκη, επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος, τον διχασμό και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, γιατί ούτε είμαστε και ούτε θα γίνουμε όμοιοί τους. Οι κανόνες της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου θα δίνουν κάθε φορά, με θεσμικό τρόπο, τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους», ανέφεραν από την Πειραιώς.

Από την Κουμουνδούρου ανταπάντησαν με ένα νέο κρεσέντο εχθροπάθειας, κάνοντας λόγο ακόμα και για τον Λουδοβίκο ΙΣτ’ που ως γνωστόν έχασε αποκεφαλίστηκε στη γκιλοτίνα το 1793!

«Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που άρχει ο λαός. Και ο λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα των πολλών, της πλειοψηφίας, όχι των ολιγαρχών, των εταιρειών, των μεσαζόντων και των λογοκριτών. Ο Λουδοβίκος ο 16ος το κατανόησε καθυστερημένα στη Γαλλική Επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης αρκεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές».

ΚΙΝΑΛ: Χουλιγκανισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Για χουλιγκανισμό στη Βουλή έκανε από την πλευρά του λόγο το Κίνημα Αλλαγής, περιγράφοντας ως υπαίτια και τα δύο κόμματα.

«Η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει στον ελληνικό λαό Η αποψινή θλιβερή εικόνα στο Ελληνικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι κάποιοι συνειδητά επιδιώκουν τον ολοένα και βαθύτερο ευτελισμό των θεσμών. Η χουλιγκανικού χαρακτήρα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε πρωτοφανείς καταστάσεις και μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων σε Βουλή μιας τριτοκοσμικής χώρας. Μαζί δημιουργούν και συντηρούν τοξικό κλίμα που ενισχύει την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για την πολιτική και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αυτές οι εικόνες και αυτές οι συμπεριφορές δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό», ανέφεραν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...