240
H Αναλένα Μπέρμποκ σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση των Πρασίνων στο Βερολίνο | REUTERS/Axel Schmidt/Pool

Ξεφουσκώνουν οι Πράσινοι; Επεσαν κάτω του 20%, τους πλησιάζει το SPD

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 14:36
H Αναλένα Μπέρμποκ σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση των Πρασίνων στο Βερολίνο
|REUTERS/Axel Schmidt/Pool

Ξεφουσκώνουν οι Πράσινοι; Επεσαν κάτω του 20%, τους πλησιάζει το SPD

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 14:36

Δεν είναι πολύς καιρός που κάποιοι ήθελαν την Αναλένα Μπέρμποκ επόμενη καγκελάριο, καθώς οι Πράσινοι αναβαπτισμένοι πολιτικά έδειχναν ικανοί να αναδειχθούν σε ηγεμονική δύναμη στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας· άλλωστε ο συνασπισμός CDU/CSU βγαίνει φθαρμένος ύστερα από 16 χρόνια της καγκελαρίας της Ανγκελα Μέρκελ.  Ομως τώρα τα σημάδια που έδειχναν προς μια πράσινη κυριαρχία στις κάλπες του Σεπτεμβρίου γίνονται πιο θαμπά.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία έφερε τους Πράσινους σε ποσοστά κάτω του 20%, για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες. Στον αντίποδα ο παραδοσιακός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών υπό τον Αρμιν Λάσετ συνεχίζει να αυξάνει τα ποσοστά του.

Αυτή μάλιστα η νέα έρευνα έρχεται δέκα ημέρες μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ (τις τελευταίες πριν τις κάλπες του Σεπτεμβρίου), όπου οι Πράσινοι διέψευσαν τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το CDU/CSU βρίσκεται στο 27,5% (+1), σημαντικά μπροστά από τους Πράσινους, οι οποίοι υποχώρησαν στο 19,5% (-1). Τρίτο ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,5% (+1), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένουν σταθερά στο 13% και στο 11% αντίστοιχα.

Η Αριστερά χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 6%, μόλις μία μονάδα πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και εισόδου στην Μπούτεσταγκ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο σημερινός Μεγάλος Συνασπισμός (CDU/CSU, SPD) δεν θα ήταν εφικτός, αλλά θα μπορούσε να σχηματιστεί είτε κυβέρνηση CDU/CSU, Πρασίνων και FDP, είτε συνασπισμός CDU/CSU, SPD και FDP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...