318
Ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία-μνημείο παραχάραξης της Ιστορίας για την Ημέρα της Νίκης των Τούρκων. Δίπλα του η σύζυγός του Εμινέ | ΥοuΤube

Ξαναγράφει την Ιστορία ο Ερντογάν: Οι Ελληνες έκαψαν τη Σμύρνη! Πώς απάντησε το υπ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 13:13
Ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία-μνημείο παραχάραξης της Ιστορίας για την Ημέρα της Νίκης των Τούρκων. Δίπλα του η σύζυγός του Εμινέ
|ΥοuΤube

Ξαναγράφει την Ιστορία ο Ερντογάν: Οι Ελληνες έκαψαν τη Σμύρνη! Πώς απάντησε το υπ. Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2023, 13:13

Στα παραληρηματικά του ξεσπάσματα –με τις συνήθεις απόπειρες παραχάραξης της Ιστορίας– επανήλθε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την «Ημέρα της Νίκης» (Zafer Bayramı) στην Τουρκία. Αυτή τη φορά, ισχυρίστηκε πως ήταν οι Ελληνες που έκαψαν τη Σμύρνη (σε μια «δική του» εκδοχή των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής), αλλά και να αποκαλέσει την Ανατολία «μόνιμη πατρίδα» των Τούρκων!

«O Αύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία, όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μία μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922 ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση, με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

 »Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε τον δρόμο προς τη Σμύρνη.

»Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της “μεγάλης επίθεσης” κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε».

»Και έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επί τριάμισι χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη πατρίδα μας, την Ανατολία», ήταν η ακριβής διατύπωσή του.

Η δήλωση Ερντογάν έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Αγκυρα, για συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ενώ έχει «κλειδώσει» και η συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Εξού και η αντίδραση –με επίσημη ανακοίνωση– από το υπουργείο Εξωτερικών που σχολίασε:

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...