240
Μάριο Ντράγκι και Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τρίπολη | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξαφνικό τετ α τετ Ντράγκι – Μητσοτάκη στην Τρίπολη

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 16:59
Μάριο Ντράγκι και Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τρίπολη
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξαφνικό τετ α τετ Ντράγκι – Μητσοτάκη στην Τρίπολη

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 16:59

Την ευκαιρία για ένα πρώτο τετ α τετ με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Τρίπολη της Λιβύης το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Πρωθυπουργός και ο ιταλός ομόλογός του ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που -με διαφορά λίγων ωρών, επισκέφτηκαν τη Λιβύη. Η συνάντηση των δύο δεν ήταν στο πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί για την επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, σημειώθηκε. Παρόντες στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο πρωθυπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της ΕΕ και ιδίως στο Μεταναστευτικό καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News