540
Ο Τζο Μάντσιν ετοιμάζεται να χαιρετήσει την Ολένα Ζελένσκα, κατά την επίσκεψή της στο Καπιτώλιο | Greg Nash/Pool via REUTERS

Ξαφνική στροφή Μάντσιν υπέρ νομοσχεδίου-γίγαντα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 16:46
Ο Τζο Μάντσιν ετοιμάζεται να χαιρετήσει την Ολένα Ζελένσκα, κατά την επίσκεψή της στο Καπιτώλιο
|Greg Nash/Pool via REUTERS

Ξαφνική στροφή Μάντσιν υπέρ νομοσχεδίου-γίγαντα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 16:46

Μετά από μία μεταστροφή-έκπληξη του Τζο Μάντσιν, του Δημοκρατικού γερουσιαστή που προκαλεί πονοκέφαλο στον Τζο Μπάιντεν με την άρνησή του να στηρίξει την πολιτική του, οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τον αμερικανό πρόεδρο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, τη μείωση των εξόδων περίθαλψης και μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το πακέτο ύψους 739 δισ. δολαρίων είναι αρκετά μικρότερο από τις προτάσεις τρισεκατομμυρίων που έκαναν οι Δημοκρατικοί πέρυσι, όμως παραμένει σημαντικό, όπως σημειώνει το BBC.

Οι Δημοκρατικοί το διαφημίζουν ως τη μεγαλύτερη επένδυση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην αμερικανική ιστορία».

Αν περάσει το νομοσχέδιο, θα δώσει νέα ώθηση στην εσωτερική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, που τελευταία φαίνεται να έχει «βαλτώσει».

Ο Μάντσιν, που αντιπροσωπεύει την συντηρητική πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, είχε αρνηθεί να στηρίξει προηγούμενες εκδοχές του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θα χειροτέρευε τον πληθωρισμό.

Ομως, ξαφνικά, άλλαξε γνώμη και δήλωσε δημόσια τη στήριξή του, που αιφνιδίασε ακόμα και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

«Το νομοσχέδιο θα μειώσει το κόστος ζωής σας, θα μειώσει τον πληθωρισμό και το έλλειμμα. Θα δυναμώσει την οικονομία μας», είπε ο Μπάιντεν.

Τι περιέχει

Οι Δημοκρατικοί προτείνουν στρατηγικές για την δημόσια υγεία, την κλιματική αλλαγή και την μείωση του ελλείμματος και ελπίζουν πως θα καταπολεμήσει και τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε υψηλό 40ετίας στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει 369 δισ. δολάρια για φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιλαμβάνει 60 δισ. δολάρια για παραγωγή καθαρής ενέργειας, 30 δισ. δολάρια για αιολική και ηλιακή ενέργεια, επιδοτήσεις σε όσους αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα κλπ.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνολμ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει στους στόχους για τη συμφωνία του Παρισιού και αυτό το νομοσχέδιο θα τις βάλει στον σωστό δρόμο ξανά. «Ο στόχος του προέδρου είναι 100% καθαρή ενέργεια έως το 2035. Αυτό το νομοσχέδιο μας δίνει τα εργαλεία για να τον πετύχουμε».

Επίσης, το πακέτο περιλαμβάνει 64 δισ. δολάρια για επιδοτήσεις στον τομέα της περίθαλψης, ώστε να μην αυξηθούν τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι πολίτες. Μειώνει επίσης το κόστος των φαρμάκων για τους ηλικιωμένους.

Και πού θα τα βρει τα χρήματα η αμερικανική κυβέρνηση, θα αναρωτηθείτε. Ενα μεγάλο μέρος τους θα προέλθει από την αύξηση της φορολογίας κατά 15% των επιχειρήσεων που δηλώνουν κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων τον χρόνο.

Είναι κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύεται με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο για την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων. Αν περάσει στις ΗΠΑ, θα επηρεάσει 200 περίπου εταιρείες, οι οποίες θα πληρώσουν περίπου 313 δισ. δολάρια έξτρα φόρο την επόμενη δεκαετία.

Οι Δημοκρατικοί υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν διάφορες παροχές από το αρχικό νομοσχέδιο, που αφορούσαν επενδύσεις στην φροντίδα των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, αλλά και την επέκταση του μηνιαίου επιδόματος για τα παιδιά, που είχε εφαρμοστεί στην πανδημία και είχε μειώσει κατά πολύ την παιδική φτώχεια το τελευταίο διάστημα.

Ακόμα και έτσι, βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει το νομοσχέδιο.

Εκτός από τον Μάντσιν, οι Δημοκρατικοί πρέπει να περάσουν και από τον άλλο σκόπελο της ομάδας τους στη Γερουσία, της Κρίστεν Σίνεμα από την Αριζόνα.

Ο Σούμερ ελπίζει να φέρει το νομοσχέδιο στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα ώστε να περάσει με απλή πλειοψηφία, δηλαδή μόνο με τη στήριξη των Δημοκρατικών, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...